Hlavní obsah

Desítky miliónů Číňanů nepoznají ženu

PEKING

Čínské úřady nabízejí rodičům mimořádné finanční odměny v případě, že se jim narodí holčička. Snaží se tak napravit neradostné populační statistiky. V roce 2020 bude v celé společnosti chybět více než třicet miliónů žen. Napsal to v pátek britský deník The Guardian.

Foto: Ilona Salajková

Nejlepší kysané zelí od Ivety Urbánkové

Článek

V zemi se teď narodí na 100 dívek 117 chlapců. Průměr ve světě je přitom 100 ku 105.

Na vině je přísná politika, která dovoluje rodinám jen jedno dítě. Pro Číňany je ale holčička "neplnohodnotná". Budoucí matka jde proto často raději na potrat. V horších případech je novorozenec se "špatným" pohlavím zabit záhy po porodu.

"Od roku 2010 nám budou chybět dospělé ženy. Milióny mužů nebudou mít nikdy šanci oženit se," uvedl náměstek ministerstva pro plánování národní populační politiky Zhao Baige.

Finační odměny

Úřady se nově rozhodly ekonomicky zvýhodnit rodiny vychovávající dvě dívky. Chtějí rovněž přísněji kontrolovat prováděné potraty. Gynekologové budou mít přísně zakázáno sdělovat nastávajícím rodičům pohlaví potomka.

Vláda nařídila navíc každý rok vyplatit rodinám s dvěma dcerami v přepočtu zhruba 1,9 tisíce Kč, a to až do 60 let věku zploditelů. V chudých oblastech jde o značnou částku. Denní příjem tam nepřevyšuje v přepočtu 25 korun.

Manželské páry budou také zvýhodňované při přidělování bydlení a nejrůznějších dotací.

Množí se únosy

V čínské kultuře je považován za pokračovatele rodu pouze syn. Z pohledu rodičů zajišťuje jasnou příbuzenskou linii, jistý příjem a větší jistotu, že se o matku a otce ve stáří bude schopen postarat.

Současný nerovnoměrný stav v populaci mezi ženským a mužským pohlavím nastartovala v roce 1980 přísná populační politika: jedna rodina, jedno dítě. Nepříznivý zvrat ve společnosti ve prospěch mužů nastal už v roce 1982.

Policisté už nyní denně řeší stovky případů únosů dospívajících dívek - perspektivních nevěst, i malých děvčat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám