Hlavní obsah

Debata o rozšíření EU přerušena, zaměstnanci odešli stávkovat

ŠTRASBURK

Stávka zaměstnanců Evropského parlamentu přerušila ve středu na půl hodiny jeho "historickou" debatu o rozšíření EU. Už od 11:00 mizelo ze sluchátek tlumočení do toho či onoho jazyka. V 11:20 pak zřízenec diskrétně upozornil předsedajícího Patricka Coxe, že ho nikdo neslyší - vypadl zvuk, personál obsluhující režijní studio odešel demonstrovat.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Odboráři se shromáždili v přízemí budovy EP a vyvolávali tam hesla proti reformě statusu zaměstnanců evropských institucí.

Poslanci: Je to skandál!

Poslanci byli pobouřeni, že odbory nedbaly jejich úpěnlivých výzev a připustily přerušení klíčového zasedání. "Je to skandál," řekl ČTK německý sociální demokrat Klaus Hänsch, bývalý předseda EP. Upozornil, že Evropský parlament jako demokratická instituce nesmí dovolit, aby si ho jakákoli skupina v jakémkoli zájmu brala jako rukojmí. "U vysokých pecí odbory zajistí při stávce minimální bezpečnostní provoz. Zde by to mělo být také tak."

Odboráři chtěli pozornost médií

Odboráři využili velmi sledované debaty, aby zviditelnili před médii své požadavky. Místo o rozšíření se mezi novináři diskutovalo o tom, jak úředníky, tlumočníky a další zaměstnance čeká kvůli chystané reformě mírné snížení důchodů, protože do základu pro jejich výpočet se nemají započítávat všechny příjmy, jimž se dnes těší.

Poslanci se nemohli znovu soustředit

Po půl hodině se poslanci vrátili na svá místa a debata pokračovala, i když tu a tam se ještě netlumočilo. Jenže pozornost už ochabovala, stávka vnesla do pléna roztržitost, slova o historickém významu rozšíření zněla ještě méně přesvědčivě než předtím. "Je skandální, že nejlépe placení úředníci v Evropě se chovají takto zrovna ve chvíli, kdy mluvíme o přijetí našich chudých sousedů v Evropě. Je to trochu silná káva," prohlásila belgická "zelená" poslankyně Nelly Maesová.

Podle vedení EP by akce odborářů neměly narušit hlasování o přistoupení ČR a dalších devíti kandidátských zemí, které začne kolem 13. hodiny. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám