Hlavní obsah

Další útok na izraelské vojáky, pásmo Gazy se otevírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁBULUS/MOSKVA

Výbuch nálože v Nábulusu na západním břehu Jordánu v neděli zasáhl pět izraelských vojáků v projíždějícím terénním vozidle. Podle izraelské armády byl jeden z nich zraněn těžce, podle palestinských radikálů tento voják zemřel. Zbylí čtyři jsou zranění lehce.

Foto: Aleš Plevka

Z vítězství se znovu radoval pořádající tým ASK Rád, který opět nenašel přemožitele

Článek

Vojáci patřili podle informací izraelské armády k výsadkové  jednotce, která provádí pravidelné hlídky v oblasti. K útoku se přihlásilo palestinské militantní hnutí Brigády mučedníků od Al-Aksá a frakce Islámského džihádu.

Izrael, který většinou po útocích přichází s odvetnými akcemi, přesto po měsíci umožnil palestinským dělníkům z pásma Gazy vstup do Izraele. Půjde však pouze o muže na 35 let. Jeruzalém nyní obnovil pracovní povolení 15 000 Palestinců, zatím této možnosti využilo 6000 Palestinců. 

"Dnes přešlo (z pásma Gazy do Izraele) pouhých 6200 lidí, protože mnozí nevěděli, že mají tu možnost, ale zítra jich bude více. Jedná se o důležitý krok po měsíci bez zaměstnání a peněz," uvedl palestinský představitel v Gaze Zajnat Ghalonami.

"Je to zázrak od Boha," řekl BBC dvaačtyřicetiletý Mohammed Salman, otec sedmi dětí. "Jsem bez peněz kvůli Ramadánu a uvažoval jsem, jak se mi podaří nakrmit moje děti v této mizerné situaci."

Úplná uzávěra pásma Gazy byla zavedena 4. října po sebevražedném útoku v Haifě, kde palestinská atentátnice připravila o život 21 osob.

Před třemi lety, než se konflikt rozhořel, v Izraeli pracovalo více než 50 000 Palestinců z pásma Gazy a 100 tisíc ze západního břehu Jordánu .

Šaron v Rusku

Na třídenní pracovní návštěvu Ruska dnes přicestoval izraelský premiér Ariel Šaron, který chce s ruskými představiteli jednat o blízkovýchodním mírovém plánu, nazývaném cestovní mapa, podle níž by palestinský stát vznikl v roce 2005. Její schválení Radou bezpečnosti OSN považuje Izrael za předčasné a shoduje se v tom se Spojenými státy, které přitom s plánem přišly.

Strach z Íránu

Hovořit by se mělo i o izraelských obavách z íránského jaderného programu a jeho podpoře z Ruska. Navzdory ujištění Íránu z posledních dnů, že je ochoten podrobit svůj jaderný program mezinárodní kontrole a že zastavil obohacování uranu, Izrael se obává, že Teherán se nevzdal ambicí disponovat jadernými zbraněmi.

Izraelská vojenská rozvědka tento týden podle AP upozornila parlamentní výbor, že pokud bude Írán ponechán bez kontroly, získá do příštího léta dostatečnou jadernou zbrojní kapacitu. Izraelci tvrdí, že Írán pokračuje ve shromažďování informací potřebných pro konstrukci jaderných zbraní, a to přinejmenším z některých postsovětských republik, možná přímo z Ruska.

Šaron se podle diplomatů setká s prezidentem Vladimirem Putinem, premiérem Michailem Kasjanovem a s ministry zahraničí a obrany Igorem Ivanovem a Sergejem Ivanovem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám