Hlavní obsah

Dál postupujeme, oznámil Zelenskyj. Ruské řeči o jaderných zbraních označil za nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ozbrojené síly od začátku protiofenzivy osvobodily celkem 2434 kilometrů čtverečních území a 96 sídel na východě země. Ve svém pravidelném videoprojevu to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pátek také BBC řekl, že ruští představitelé začali společnost připravovat na použití jaderných zbraní. Rusko podle něj ale není připraveno to učinit.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj uvedl, že jen za poslední týden ukrajinské síly získaly zpět 776 kilometrů čtverečních území a 29 sídel na východě země. Ve čtvrtek řekl, že na jihu země bylo znovu dobyto více než 500 kilometrů čtverečních území.

Ukrajinská armáda v posledních týdnech v rámci úspěšné protiofenzivy, která donutila ruské jednotky opustit dlouho držené pozice, dobyla zpět rozsáhlá území. Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na porážky k Rusku připojil čtyři částečně obsazené oblasti Ukrajiny.

Šéfka Evropské komise: Ruské jaderné hrozby bereme vážně, vydírat se ale nenecháme

Domácí

Tyto anexe, které jsou všeobecně odmítány jako nezákonné, vyvolaly obavy z možné eskalace sedmiměsíčního konfliktu. Putin a další vysoce postavení ruští představitelé naznačili, že by k obraně těchto oblastí mohly použít jaderné zbraně – případně menší taktické zbraně –, ačkoli podle západních představitelů neexistují žádné důkazy, že by k tomu byla Moskva připravena.

„Začínají připravovat svou společnost. To je velmi nebezpečné,“ řekl v pátek Zelenskyj. „Nejsou připraveni to udělat, použít je. Ale začínají o tom mluvit. Nevědí, jestli je budou používat, nebo ne. Myslím, že je nebezpečné o tom vůbec mluvit,“ dodal.

„Vidíme, že lidé v Rusku, kteří jsou u moci, mají rádi život, a proto si myslím, že riziko použití jaderných zbraní není tak definitivní, jak říkají někteří experti, protože chápou, že po jejich použití není cesty zpět, a to nejen v dějinách jejich země, ale ani pro ně samotné,“ řekl Zelenskyj BBC.

Moskva se rozčiluje nad slovy Zelenského o jaderném útoku na Rusko, která ale neřekl

Válka na Ukrajině

Zelenskyj v pátek znovu popřel, že by se ve čtvrtek vyslovil pro „preventivní údery“ Severoatlantické aliance proti Rusku, než Moskva sáhne po jaderných zbraních. Znovu upřesnil, že měl na mysli preventivní sankce, a ne jaderné údery. Dodal, že se jednalo o chybný překlad. Původní prohlášení rozhořčilo Kreml.

Zelenskyj uvedl, že je třeba jednat hned, protože ruské hrozby představují „riziko pro celou planetu“. Tvrdil, že Moskva v tomto ohledu „již učinila krok“, když obsadila Záporožskou jadernou elektrárnu. V elektrárně se podle něj nachází asi 500 ruských vojáků, ačkoli ji stále obsluhuje ukrajinský personál. „Svět může urychleně zastavit akce ruských okupantů,“ řekl prezident Zelenskyj a vyzval k přijetí balíčku sankcí, které by ruské vojáky donutily k opuštění areálu elektrárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám