Hlavní obsah

Daily Mirror: Snímky o týrání Iráčanů jsou falešné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský deník Daily Mirror přiznal, že snímky zobrazující britské vojáky týrající irácké vězně jsou falešné. List vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že se stal obětí vykalkulované a škodolibé novinářské kachny. Na základě těchto faktů v pátek odstoupil šéfredaktor listu Piers Morgan.

Foto: Archiv Centra pro náhradní rodinnou péči o.p.s. , Litoměřice

Z promítání filmu Adopce - konkurz na rodiče

Článek

Prohlášení list vydal na základě důkazů, které ukazují, že snímky nejsou autentické a že byly pořízeny v Británii. Představenstvo Trinity Mirror, které deník vydává, sdělilo, že by za těchto okolností bylo nepatřičné, aby Morgan pokračoval ve své práci.

Představitelé Královského lancasterského pluku, jehož vojáci se měli týrání dopustit, oznámili, že se jim vedení deníku za zveřejnění fotografií již omluvilo. První snímek zveřejnil list začátkem května.

O nepravosti snímků má důkazy vojenská policie, která vede vyšetřování podezřelých vojáků. Podle jejího sdělení je totiž na fotografiích zobrazen vojenský nákladní automobil, který v Iráku nikdy nebyl. Pravost snímků ve středu odmítla i britská vláda. Premiér Tony Blair o tom ve středu informoval Dolní sněmovnu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám