Hlavní obsah

Cyklóna v Evropě. Na Středomoří udeří Apollo

Nadprůměrně vysoké teploty nad Středozemním mořem způsobily zformování výrazné cyklóny nazývané medikán. Očekává se, že během pátku meteorologický jev zesílí natolik, že by mohl mít silný dopad na pevninu. Úřady v Itálii, Řecku, na Maltě ale i v Libyi varovaly před silným větrem, mohutnými srážkami a možnými záplavami.

Foto: Windy

Cyklona ve Středomoří

Článek

V následujících třech dnech má medikán pojmenovaný Apollo podle předpokladů ještě zesílit. Teplota Středozemního moře se nyní pohybuje pět až osm stupňů nad průměrem pro toto roční období.

„Zasáhnout by měl intenzivními srážkami ve spojení s bouřkami a silným větrem do konce týdne Sicílii, jižní Itálii a Maltu. Na jihu Itálie do soboty může spadnout i přes 100 mm srážek,“ uvedla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Jih Itálie a Sicílie se s vydatnými dešti potýkaly již na počátku tohoto týdne. Úřady se proto obávají záplav a sesuvů půdy. Řada obyvatel se již připravuje na neklidný víkend a ulice se plní pytli s pískem.

Foto: Profimedia.cz

V sicilské Katánii se již připravují na další přívaly deště.

Déšť ale není jediné, s čím se obyvatelé budou muset potýkat. „Nárazy větru budou dosahovat i přes 100 kilometrů za hodinu, u pobřeží se očekávají až čtyřmetrové vlny,“ uvedla Honsová.

Silný vítr bude řádit déle, než se čekalo, varovali meteorologové

Domácí
Medikán
Meteorologický jev spadající do kategorie cyklón, tedy tlakových níží. Vykazuje rysy cyklón tropických, tvoří se v něm výrazné oko, kde je minimum oblačnosti. Název medikán (medicane) je odvozen z anglických slov mediterranean (středozemní) a hurricane (hurikán). Navzdory pojmenování se může objevit i v Černém moři. Jde poměrně vzácný jev, který se vyskytuje jednou, maximálně dvakrát za sezónu. Posledním významným medikánem byl na konci září 2008 Zorbas. Loni v září se objevil medikán Cassilda.

Před extrémním počasím vydaly varování rovněž úřady v Řecku a v Libyi.

Černé moře se přehřívá, vzniká tam silná cyklóna

Zahraniční

Počasí v České republice cyklóna, podobná těm tropickým, neovlivní. „Do počasí u nás nezasáhne. Dny pozdního babího léta ukončí vlnící se studená fronta, která k nám postoupí během pondělí od západu,“ dodala meteoroložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám