Hlavní obsah

Čtyřicet tisíc Slováků podepsalo formulář, že odmítají bojovat

Na slovenských okresních úřadech odevzdalo přes 40 tisíc Slováků formulář, v němž deklarují, že odmítají bojovat. Uvedl to pověřený slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Loni stejný formulář vyplnilo a odevzdalo 1500 lidí a předtím to byly jen stovky. Za prudký nárůst může strach z války, která se odehrává na Ukrajině, a také dezinformace na sociálních sítích.

Foto: Ministerstvo vnitra SR, Novinky

Falešný povolávací rozkaz

Článek

Naď obviňuje ze snižování obranyschopnosti státu také opoziční politiky, jako jsou předseda strany Směr Robert Fico či místopředseda Směru Ľuboš Blaha. „Kvůli lidem jako Fico a Blaha se snižuje obranyschopnost země. Přes 40 tisíc lidí podepsalo formulář, který je mimochodem absolutně zbytečný,“ řekl Naď v rádiu Expres.

„Pokud by došlo k mobilizaci, což se teoreticky v budoucnu může stát, i tak by byli mobilizováni, ale nedostali by do rukou zbraň. Šli by do nemocnic nebo kopat zákopy. Službě vlasti by se nevyhnuli,“ dodal ministr.

Stát by mohl vypínat weby s dezinformacemi, uvedl Fiala

Internet a PC

Dezinformační stránka Badatel začátkem roku upozornila, že na Slovensku se má konat mobilizační cvičení. Policie vzápětí informovala, že taková cvičení se pořádají pravidelně dvakrát ročně a jedná se pouze o administrativní činnost. „Do praktické části se zapojí jen profesionální vojáci,“ uvedla policie.

Na internetu se však začal šířit dokument o odepření výkonu mimořádné služby, který Slováci vyplňují a doručují na okresní úřady. V dokumentu například uvádí, že nemohou nastoupit do armády, protože jim svědomí za žádných okolností nedovolí zabít člověka a podobně. Nejde přitom o žádnou novinku. Toto prohlášení je možné podat od roku 2006.

Falešné povolávací rozkazy

Začátkem února si několik Slováků našlo v poštovní schránce falešné povolávací rozkazy. Jeden z nich byl doručen například občanovi z města Nové Zámky na západním Slovensku. Listina měla být podepsána přednostkou nitranského okresního úřadu a byla opatřena úředním razítkem, které vypadalo velmi autenticky a vizuálně bylo hodně podobné oficiálnímu razítku okresního úřadu s drobnými, pro laika nerozeznatelnými odlišnostmi.

„Adresa na obálce byla napsána rukou a obálka byla doručena občanovi do schránky,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová. „Jedná se o hoax. Žádné povolávací rozkazy se z úrovně okresních úřadů nedistribuují,“ dodala mluvčí.

Slovákům chodí falešné povolávací rozkazy

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám