Hlavní obsah

ČR se propadla na žebříčku vnímání korupce

Novinky,
Aktualizováno

Česká republika se na žebříčku organizace Transparency International (TI), která sleduje korupci, propadla v roce 2020 oproti předchozímu roku o pět míst a mezi 180 sledovanými zeměmi a územími je na 49. příčce. Nejférověji si ve světě podle TI loni vedlo Dánsko a Nový Zéland, na opačném konci škály jsou Jižní Súdán a Somálsko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nový Zéland i Dánsko získaly 88 bodů, 85 jich mají Finsko, Švédsko, Švýcarsko a Singapur, o jeden méně sedmé Norsko. Německo je s Lucemburskem deváté. Česká republika skončila spolu s Rwandou a Ománem 49. s 54 body, oproti roku 2019 si pohoršila o pět míst. Pokračuje tak negativní hodnocení vývoje v České republice, protože i na loňském indexu si ČR oproti roku 2019 pohoršila, a to o šest míst.

Česká republika si v žebříčku vnímané korupce výrazně pohoršila, je 44.

Zahraniční

Ve srovnání s rokem 2012 však získala ČR v hodnocení o pět bodů více. Je mezi 26 zeměmi, které si od roku 2012 polepšily ve skóre, 22 zemí si ale za dekádu skóre zhoršilo.

ČR má ale o bod více než 52. Itálie a 60. je Slovensko s 49 body.

Organizace upozorňuje, že deset let většina zemí jen málo pokročila v boji s korupcí a dvě třetiny jich získaly méně než 50 bodů. Průměr činí 43 body. Nejhůře na tom jsou 179. Somálsko a Jižní Súdán s 12 body, 178. Sýrie jich získala 14, 176 Venezuela a Jemen jich dostaly 15. Na konci žebříčku jsou většinou země, kde se válčí.

Podle TI korupce podkopává úsilí zvládnout pandemii a přispívá ke krizi demokracie.

Celkem bylo hodnoceno 180 států a území. Zjišťuje se vnímání korupce ve veřejném sektoru podle obchodníků, podnikatelů a expertů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám