Hlavní obsah

Colin Powell na poslední chvíli zrušil cestu na olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/ATÉNY

Americký ministr zahraničí Colin Powell nepřijel na závěrečný ceremoniál olympiády v Aténách. Účast odvolal na poslední chvíli. Vysvětlil to velkým pracovním vytížením ve Washingtonu. Proti jeho víkendové cestě do Atén protestovalo v řecké metropoli několik stovek lidí.

Foto: Petr Hejna

Jan Jindra alias Rogalo podává vysvětlení.

Článek

Účastníci demonstrace protestovali proti politice USA Iráku. Vadilo jim, že USA boji porušily olympijský mír. Řečtí policisté se prostestující v pátek večer pokoušeli rozehnat slzným plynem, když se pokoušeli projít k americkému velvyslanectví a po cestě se strhly šarvátky. Podle policie ale nebyl nikdo zraněn.

Řečtí komunisté v sobotu ráno vyvěsili na Akropoli transparent, který Powella nazývá vrahem a vyzývá ho, aby do Atén nejezdil.

"Powellova návštěva je provokací prvního řádu, protože 94 procent Řeků je proti válce v Iráku," řekl jeden z účastníků protestu. Zrušení Powellovy návštěvy za své vítězství. "Je to obrovské vítězství protiválečného hnutí, které dosáhlo zrušení návštěvy arcivraha Powella," řekl  demonstrant Joannis Sifihakis.

USA musely stáhnout televizní spoty

Šéf americké diplomacie měl původně do města přijet v sobotu a kromě závěrečného olympijského ceremoniálu se chtěl setkat s premiérem Kostasem Karamanlisem a šéfem diplomacie Petrosem Movyliatisem. Svou návštěvu chce nyní přesunout na říjen.

Mezinárodní olympijský výbor Powellovo rozhodnutí nechce komentovat. Tento týden nicméně MOV požádal úřad prezidenta George Bushe, aby byl z jeho volební kampaně stažen televizní spot s olympijskou tématikou. Ve spotu se vyzdvihuje účast Iráku a Afghánistánu na aténských olympijských hrách.

Reklama

Výběr článků

Načítám