Hlavní obsah

Čína hlásí už 34 obětí vražedného zápalu plic

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Epidemii atypického zápalu plic označovaného syndrom akutního respiračního selhání (SARS) podlehlo v Číně už 34 lidí. Oznámily to ve středu čínské úřady. Je to nejvyšší počet úmrtí ohlášený z jedné země. Kvůli smrtícímu zápalu plic byly uzavřeny školy v Sigapuru a lidé s podezřením onemocnění mají domácí karanténu.

Foto: PČR

Ilustrační fotografie

Článek

Peking dosud uváděl, že nemoc má pod kontrolou a že na ni zemřelo pouze pět lidí. Epidemie přitom vypukla na jihu země v polovině loňského listopadu. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyslala v minulých dnech do Číny pětičlennou expertní skupinu, které místní instituce v jižních oblastech země potvrdily, že ještě koncem února bylo v provincii Kuang-tung 792 podezření na SARS.

Vláda přitom vydala prohlášení, podle nějž se 75 procent pacientů se už uzdravilo a opustilo nemocnice. "První vlna epidemie propukla loni 16. listopadu. Tehdy se nakazilo 112 lidí v několika městech provincie Kuang- tong a sedm z nich zemřelo," napsal kantonský list Nan-fang ž‘ pao.

Nemocní mluvili s novináři

Druhá vlna zasáhla město Kanton kolem letošního 20. ledna. Nakazilo se asi 680 lidí, z nichž do konce února 24 zemřelo. Tři mrtví byli hlášeni v Pekingu. Tyto údaje vysvětlují, proč nynější vlna, která se rozšířila už do čtrnácti zemí světa, nejvíc postihla Hongkong (téměř 300 případů), který s provincií Kuang-tong sousedí. Nemoc tam zanesl čínský lékař z jihu, který tam také zemřel, když předtím nakazil několik členů ošetřujícího personálu a zřejmě i hosty hotelu, kde bydlel. Dnes poprvé někteří pacienti mohli mluvit s tiskem.

"Zažili jsme těžké chvíle," řekl kardiolog jedné hongkongské nemocnice, který neunikl nákaze. "Někteří kolegové měli velmi vysoké horečky a dýchali jen s velkými obtížemi. Nedokázal jsem vstát z lůžka," dodal. V Hongkongu už kvůli epidemii dočasně zavřeli padesát škol.

První mrtvý v Singapuru

Všechny školy budou od čtvrtka zavřené i v Singapuru, kde ve středu zemřel na SARS první pacient. Nemocných tam je 69, z nichž 11 je v kritickém stavu. Singapurská vláda poprvé za 33 let použila zákon o infekčních nemocech a 740 občanům, kteří mohli být v kontaktu s nemocnými, nařídila pobyt v domácí karanténě. Za porušení je pokuta 2840 dolarů (asi 85 tisíc korun), za opakované porušení dvojnásobek.

Zdravotní služba dodržování nařízení denně kontroluje. "Stále nevíme, jaké léky na nemoc mohou zabrat, a tak jediný způsob, jak šíření zabránit, je izolace nemocných," uvádí singapurský ministr zdravotnictví Lim Hng Kiang. Podle WHO tedy počet obětí SARS už přesahuje padesátku a mimo Čínu byla nemoc k 25. březnu potvrzena u téměř 500 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Hygienici se připravují na nový zápal plic

Česká republika se připravuje na onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS). Zatím se v zemi neobjevil žádný případ této nové neznámé infekční...

Záhadná nemoc postihla už nejméně 170 lidí

Záhadný zápal plic nazývaný zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom) už podle statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) sužuje nejméně 170 lidí....

Výběr článků

Načítám