Hlavní obsah

„Chtěl pomáhat teroristům.“ Mladík v Ottawě plánoval útok na Židy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadská policie zadržela mladíka, kterého obviňuje z „napomáhání teroristům“. Informovala o tom agentura AP. Podle starosty Ottawy Marka Sutcliffeho muž plánoval útok proti zdejší židovské komunitě. S ohledem na nízký věk pachatele však policie nesdělila, zda plánované útoky souvisí s probíhající válkou v Izraeli.

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínková akce na oběti holokaustu, která se uskutečnila v Ottawě letos v srpnu

Článek

Mladý muž, jehož přesný věk nebyl zveřejněn, byl zadržen již v pátek. Veřejnost byla informována úřady ale až v noci na neděli středoevropského času.

Dotyčný čelí obvinění z „napomáhání teroristické činnosti předáváním instruktážních materiálů týkajících se výbušné látky“ a také z „instruování osoby k provádění teroristické činnosti proti židovským osobám“.

Bližší podrobnosti o obvinění policie nezveřejnila. Další informace podle ní není vzhledem k věku mladíka možné zveřejnit ani o něm.

Kvůli válce v Gaze se celosvětově vzedmula nenávist vůči Židům

Evropa

„Byl jsem šokován, když jsem se dozvěděl podrobnosti o plánovaném útoku na ottawskou židovskou komunitu,“ napsal na X starosta kanadského hlavního města Sutcliffe.

Zdůraznil přitom, že hlídky u ottawské policie u synagog a dalších židovských institucí pokračují. „V posledních týdnech došlo v Ottawě k nárůstu antisemitismu,“ neskrýval své zklamání starosta.

Nárůst protižidovských incidentů je hlášen i z dalších západních zemí. Úřady ho často dávají do souvislosti s válkou Izraele proti teroristům z palestinského hnutí Hamás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám