Hlavní obsah

Chorvatský Hvar spaluje další požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB/MADRID/LISABON

Trvající vysoké teploty a silný vítr živí plameny požárů v Chorvatsku a na Pyrenejském poloostrově. Na chorvatském ostrově Hvar se rychle šíří nový požár, jenž spolykal už 500 ha lesa a křovin a několik budov. Místní policie zadržela francouzskou turistku a dvě chorvatské průvodkyně, které v červenci odhodily cigaretové nedopalky na ostrově Brač.

Článek

Jak informovala chorvatská tisková agentura Hina, prudký vítr způsobil, že se oheň velmi rychle šíří několika směry.

Současně na řadě míst podél chorvatského pobřeží stovky hasičů bojují s menšími požáry lesa a křovinatých porostů. Chorvatsko, jež čelí největšímu suchu za posledních 50 let, postihlo od počátku července zhruba 400 požárů, zejména v chorvatském přímoří.

Žhářky budou obviněny

Chorvatská policie pokračuje v honu na žháře. Francouzka a dvě Chorvatky obviní z vyvolání požáru, který byl letos jedním z nejhorších v této bývalé jugoslávské republice. Vyšetřování totiž odhalilo, že tyto tři ženy, jejichž identita nebyla zveřejněna, odhodily na zem 30. července v obci Mirca na ostrově Brač cigaretové nedopalky. Požár, který v důsledku toho vznikl, zničil 200 hektarů borových lesů a dalších porostů a také vinice a olivové háje.

Obě Chorvatky byly průvodkyněmi čtrnáctičlenné skupiny Francouzů, kteří byli na ostrově na výletě. Policie uvedla, že Francouzka již mezitím opustila Chorvatsko.

Plameny spalují turistické resorty

Požáry, které pět dní sužují turistický region Algarve na jihu Portugalska, se dnes začaly s novou silou šířit v několika frontách. Oheň se od lokalit Portimao, Aljezur a pohoří Monchique šíří k městům Odemira, Lagos, Silves a Sao Marcos da Serra. Zvláště u města Silves, 15 km od jižního pobřeží, od úterý hoří dva požáry, které hrozí, že se spojí v jednu velkou frontu.

Jižní pobřeží provincie Algarve je hlavním cílem turistů přijíždějících do Portugalska: loni si tuto destinaci vybralo 40 procent turistů, kteří zemi navštívili.

Požáry v Portugalsku od počátku roku pohltily na 215 000 hektarů. Do toho ovšem nejsou zahrnuty porosty zničené v provincii Algarve. Živel způsobil smrt 15 lidem a vyžádal si škody, které se zatím odhadují na jednu miliardu eur.

Korsika si oddechla

Požáry na francouzském ostrově Korsika, které pohltily na 1650 hektarů porostů, se dnes přestaly šířit, oznámili hasiči.

Nové požáry se však dnes rozhořely v jižní Francii u města Toulouse a východně od Lyonu.

Španělsko hlásí další mrtvé

V Katalánsku na severovýchodě Španělska zničily požáry 6500 hektarů lesa a porostů. Oznámily to místní úřady. V tomto regionu jde o nejhorší požáry za letošní léto. O život při nich přišlo v pondělí pět lidí, kteří se udusili dýmem. V úterý večer zahynul jeden hasič a dalších pět utrpělo zranění při havárii jejich vozidla v provincii Lérida na severu Katalánska.

Od začátku srpna zničil oheň ve Španělsku přes 30 000 hektarů, především na jihozápadě a západě země.

Anketa

Jsou pro vás zuřící požáry důvodem ke zrušení dovolené v Chorvatsku?
ano
29,6 %
ne
70,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 243 čtenářů.

Reklama

Související články

Požáry v Portugalsku mají další dvě oběti

Dvě další oběti mají rozsáhlé požáry v centrální části Portugalska, kde oheň již spolykal 8000 ha lesa. Zatímco ve Francii se hasičům postupně daří dostávat...

Výběr článků

Načítám