Hlavní obsah

Chlapec měl po narození tři nohy, lékaři mu jednu odoperovali

Čínským lékařům se v pondělí v šanghajské nemocnici podařilo úspěšně odoperovat nohu jedenáctiměsíčnímu chlapci, který se kvůli extrémně vzácné poruše narodil s jednou dolní končetinou navíc. Podle lékařů se jednalo o pozůstatek jeho nevyvinutého parazitického dvojčete, informoval deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Lékařům z šanghajské nemocnice se nadbytečnou nohu podařilo úspěšně odpoperovat.

Článek

Ke vzniku parazitických dvojčat dochází v raném vývoji, kdy zárodky jednovaječných dvojčat sdílejí společnou placentu. Důvodem poruchy je odlišná rychlost jejich vývoje, silnější zárodek nakonec ten slabší pohltí. Jedná se o nesmírně vzácnou poruchu, která se vyskytuje zhruba u jednoho porodu z miliónu.

Foto: Profimedia.cz

Čínský chlapec se narodil se třemi dolními končetinami.

Když se čínský chlapec známý jako Siao Fej narodil, bylo lékařům jasné, že jedna z jeho tří dolních končetin nepatří jemu, ale jeho nevyvinutému parazitujícímu dvojčeti. V pondělí proto podstoupil desetihodinovou operaci, při níž mu lékaři prostřední končetinu odoperovali.

Operace byla nesmírně komplikovaná

Chirurg Čchen Čchiou označil chlapcův stav za „velmi komplikovaný“, neboť nadbytečná končetina nebyla zdaleka jediným problémem. Další komplikaci představovalo jeho deformované chodidlo na pravé noze, které by pro něj bylo v budoucnu velkým hendikepem.

Při operaci tak lékaři neprovedli jen amputaci nadbytečné končetiny, která postrádala jakoukoliv funkci, ale také chodidla na pravé noze, které bylo následně transplantací nahrazeno právě chodidlem z amputované končetiny.

I přes velkou náročnost lékaři operaci označili za úspěšnou. Ředitel tamní nemocnice Ču Tchung-jü prozradil, že chlapec má díky operaci šanci na relativně normální život.

Reklama

Výběr článků

Načítám