Hlavní obsah

Charles hájí tašky s miliony od šejka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britové kroutí hlavou nad přinejmenším naivním chováním korunního prince Charlese, který podle médií přijal celkem tři miliony eur (74 milionů korun) v hotovosti od bývalého katarského premiéra šejka Hamada bin Džasíma bin Džabra Sáního.

Foto: Pool, Reuters

Princ Charles

Článek

Na události z let 2011 až 2015 upozornil o víkendu deník The Times. Při jednom ze setkání 62letý šejk podle listu předal princi milion eur v taškách z luxusního obchodního domu Fortnum & Mason.

Při druhé příležitosti mu šejk předal další milion eur. A na posledním setkání přijal Charles při soukromé schůzce mezi čtyřma očima ve svém sídle Clarence House v roce 2015 kufr s jedním milionem eur.

Občanství a titul za dar pro Charlesovu nadaci? Královská rodina řeší další skandál

Zahraniční

Poté co následník trůnu kufřík přijal, dva poradci v královské domácnosti peníze ručně přepočítali.

Jednalo se prý o bankovky v hodnotě 500 eur, které se už nyní nepoužívají. Zaměstnanci paláce předali peníze bance, která spravuje prostředky britské královské rodiny.

Jde o úděsný nedostatek soudnosti
komentář listu Daily Mail

Peníze byly „okamžitě předány jedné z princových charit, která provedla příslušné dohody a ujistila nás, že byly dodrženy všechny správné postupy,“ uvedl princův mluvčí.

Naivní či arogantní

Také The Times napsal, že nic nenasvědčuje tomu, že by platby byly nezákonné. Královské zásady pro poskytování darů uvádějí, že členové britské královské rodiny mohou přijmout „šek“ z titulu patrona nebo jménem charity.

O hotovosti ovšem královská směrnice mlčí.

I tak se ale Britové pozastavují nad lehkomyslností jejich příštího krále.

„Jde o úděsný nedostatek soudnosti. Buď Charles ukázal šokující naivitu, anebo aroganci někoho, kdo si myslí, že není vázán pravidly, která ostatní lidé dodržují,“ reagoval deník The Daily Mail.

Král Karel III. Panovník, který na trůn čekal nejdéle v britských dějinách

Evropa

„Princ Charles se sešel se šejkem Hamadem v soukromí, bez jiných úředníků a aniž by o schůzce informoval,“ přidal se Graham Smith z protimonarchistického hnutí Republic.

„Hamad přitom čelí vážným obviněním ohledně porušování lidských práv a v Británii má významné finanční a další zájmy,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám