Hlavní obsah

Četl jsi Dickense? Shakespeara? Soud extremistovi jako trest nařídil číst klasickou literaturu

Lincoln

Jednadvacetiletý Ben John z britského Lincolnu, kterého policie označila za potenciální teroristickou hrozbu, unikl jen tak tak pobytu za mřížemi. Student si ve volném čase stáhl tisíce textů s neonacistickou tematikou a manuály na domácí výrobu bomb. Podle soudce šlo o „mladickou pošetilost” a pro mladíka vymyslel speciální trest. Místo nacistických knih bude odteď povinně číst klasickou literaturu a jednou za čtyři měsíce se dostaví na přezkoušení.

Ilustrační foto

Článek

Kromě doporučené četby a povinného přezkoušení odešel John od soudu s dvouletou podmínkou a dalším rokem pod dohledem probační služby. Pokud pravidla nastavená soudcem poruší, půjde do vězení.

Rozhodnutí soudu se setkalo s pozitivním i negativním ohlasem. Organizace Hope not hate vyzvala britského ministra spravedlnosti, aby verdikt prošetřil.

Mladík byl identifikován jako možná hrozba krátce po svých osmnáctých narozeninách v rámci britského programu „Prevent”. Ten má za cíl předcházet radikalizaci, často u mladých lidí, kteří se cítí osaměle, pochází z vyloučených lokalit, nemají dobré rodinné zázemí nebo trpí psychickými problémy.

Weby v EU budou muset odstraňovat teroristický obsah, EP schválil pravidla

Internet a PC

Podle regionálního deníku Leicester Mercury pokračoval Ben John v problematických aktivitách i přesto, že se o něj policie zajímala. Dále stahoval texty s ultrapravicovou tematikou a napsal vedení své školy otevřený dopis vyzývající k násilí proti homosexuálům, imigrantům a liberálům.

Na to sociální pracovníci reagovali další intervencí, duševní stav Johna vyšetřil psychiatr. Navzdory tomu stáhl v průběhu studií na De Montfortově univerzitě více než devět tisíc ultrapravicových textů oslavujících Adolfa Hitlera, antisemitismus, terorismus, včetně detailních manuálů na domácí výrobu výbušnin. Ty u něj policisté našli při domovní prohlídce na koleji.

Začni s Dickensem a Austenovou, doporučil soudce

Podle obhajoby šlo z Johnovy strany čistě o akademický zájem nerozvážného člověka, který byl v dětství šikanován, nicméně bez úmyslu někomu reálně ublížit.

S tím soudce Timothy Spencer nesouhlasil. „Podle mého názoru jste se s těmito ideologiemi do velké míry ztotožňoval a považoval tyto názory za své,” řekl.

„Jste osamělý jedinec, který nemá mnoho, možná žádné, skutečné přátele,” pokračoval soudce s upozorněním, že je obžalovaný lehce zmanipulovatelný okolím.

Mladík soudci následně slíbil, že už si nebude vyhledávat žádné další extremistické materiály. Pak soudce vyslovil nevšední trest.

Člen ochranky nezasáhl proti atentátníkovi na koncertě Ariany Grande. Bál se obvinění z rasismu

Zahraniční

„Četl jste Dickense? Austenovou? Začněte s Pýchou a předsudkem a pak si přečtěte Dickensův Příběh dvou měst. A Večer tříkrálový od Shakespeara. Zkuste taky Hardyho a Trollopa,” navrhoval udivenému mladíkovi Spencer.

„4. ledna mi řeknete, co jste přečetl, a já vás z toho vyzkouším. Když si budu myslet, že mi lžete, tak budete trpět. Budu vás sledovat, Bene Johne, na každém kroku. Jestli mě zklamete, tak víte, co se stane,” upozornil na skutečnost, že pobytu za mřížemi unikl jen o vlásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám