Hlavní obsah

Český turista těžce zraněný v Tatrách byl úspěšně operován

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Český turista z Prahy, který se v neděli těžce zranil při pádu v Západních Tatrách na Slovensku, byl už operován a jeho stav je stabilizovaný. Novinářům to v pondělí sdělil Alexander Hrivík z úrazové chirurgie nemocnice v Popradu, kam záchranáři muže dopravili vrtulníkem.

Foto: Škola života ve Frýdku-Místku

sportovní olympiáda - plakát

Článek

Lékař potvrdil, že třiatřicetiletý muž je při vědomí, nedokázal ale odhadnout, jak dlouho si ještě poleží v nemocnici.

Osudný led

Těžká zranění utrpěl v neděli český turista v Západních Tatrách. Při výstupu na Ostrý Roháč na zledovatělém terénu ztratil rovnováhu a padal asi 150 metrů.

Jak Právu potvrdil náčelník Horské záchranné služby Západné Tatry Eduard Dzuroška, turista byl s těžkým zraněním převezen vrtulníkem do nemocnice v Popradu.

Turista měl štěstí, že záchranáři byli shodou okolností nedaleko. Problém jim dělal pouze silný vítr, který bránil, aby se ke zraněnému mohl spustit lékař z vrtulníku. Nakonec ale muže úspěšně naložili a dopravili do popradské nemocnice.

Češi neposlechli

Dzuroška upozornil, že turistické trasy jsou v těchto místech už uzavřeny, ale skupina čtyř českých turistů to nevzala v úvahu.

"Měli výbornou výstroj, ale ani ta nezabránila nehodě a úrazu jednoho z nich," dodal. Do záchranné akce se zapojilo 15 členů horské služby.

Anketa

Měli by si podle vás lidé hazardující v horách platit část případných léčebných výdajů?
ANO
67,1 %
NE
15,3 %
Svým zraněním se potrestali už dostatečně
17,6 %
Celkem hlasovalo 627 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám