Hlavní obsah

Český pašerák plazů si v Austrálii odsedí tři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

S mírným trestem vyvázl u soudu v Austrálii český občan, který se v říjnu snažil nelegálně vyvézt ze země divoce žijící gekony a ještěrky. Soud v Sydney mu vyměřil tři měsíce nepodmíněně, do nichž se započítá i doba, kterou doposud strávil ve vazbě. Poté bude ze země deportován.

Foto: Evropský dům
Článek

Pětadvacetiletému pašerákovi hrozil trest odnětí svobody až na deset let nebo pokuta až 110 000 australských dolarů. Vyloučit se nedaly ani oba tresty najednou. Vzhledem k tomu, že mladý muž byl ve vazbě od 21. října, skončí mu výkon trestu 21. ledna. Potom potrvá několik dní, než budou vyřízeny formality kolem jeho deportace.

Český občan, jenž v Austrálii pobýval na turistické vízum a který si nepřeje zveřejnění bližších informací o své osobě, byl zadržen v říjnu v Sydney poté, co celníci na letišti objevili zásilku 47 plazů připravenou pro přepravu do České republiky. Mezi pašovanými živočichy byli gekoni, ještěrky, scinkové a jeden had. Tři z gekonů patřili k ohroženým druhům.

Plazi byli umístěni uvnitř počítačového hardwaru, který měl být letecky přepraven do ČR. Běžná rentgenová prohlídka je však odhalila. Mladík, který strávil v Austrálii osm měsíců, tvrdí, že plazy chtěl přivézt do ČR pro svého kamaráda, který je chová.

Soud vzal podle Šrola zřejmě v úvahu mládí obviněného a jeho dosavadní bezúhonnost. Australské věznice jsou podle konzula ČR v Sydney Karla Šrola na velmi dobré úrovni a panují v nich uspokojivé podmínky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám