Hlavní obsah

Češku se dvěma dětmi v Chorvatsku odneslo moře. Zachránili je Ante a Andrzej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V drama se změnila pro Češku z Prahy a její dvě holčičky ve věku tří a pěti let plavba na paddleboardu u pláže poblíž chorvatského letoviska Baška Voda. Silný vítr, bóra, je ve chvíli odnesl daleko od břehu na rozbouřené moře, uvedl ve středu server danas.hr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle svědků se mladá žena i s dětmi na paddleboardu během několika minut změnila „v malou černou tečku, která mizela ve velkých vlnách“, jež se hnaly směrem na ostrov Brač. Ty je odnesly asi dva kilometry od břehu, uvedl server.

Na pomoc ženě a dětem přispěchali dva místní - Ante Čapina z osady Pomajne a jeho host Andrzej Blaszczak.

„Polehávali jsme na pláži, když jsme si všimli muže, který se chytal za hlavu a v panice běžel od mola k hotelu Azimut,“ vyprávěl podle webu Ante. „Podíval jsem se směrem, kam se koukali ostatní lidé na pláži, a viděl jsem tečku, která se ztrácela ve velkých vlnách. Tak jsem křikl na Andrzeje, ať okamžitě nastartuje motorový člun,“ pokračoval.

V tu chvíli přiběhl vyděšený otec, který jim vysvětlil, že ta tečka je jeho žena a dvě malé dcery. Všichni tři se pak na člunu vydali na záchrannou akci.

„Trvalo to pár minut, než jsme je v tom rozbouřeném moři našli. Ale dokázali jsme je naložit. Důležité totiž bylo, že ta mladá paní nepanikařila, dokázala držet na paddleboardu rovnováhu, a přitom objímat obě holčičky. Nemáte představu, jak se mi ulevilo, když jsme všechny tři dostali na člun,“ uzavřel Ante Čapina vyprávění o úterní události.

Jemu a Andrzeji Blaszczakovi se šťastný otec na břehu odvděčil pozváním na víno.

Bóra na Jadranu

Bóra (chorvatsky bura, slovinsky burja) je severní až severovýchodní katabatický (padavý) vítr na Jadranu, v Řecku či Turecku.

Proměnlivá bóra je citelná po celé Dalmácii i na zbytku východního pobřeží Jadranu. Vane nárazově, nejčastěji v zimě, může se ale objevit i při ochlazení.

Jméno dostala podle řeckého boha severního větru Boreáse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám