Hlavní obsah

Češi mají poslední týden na podání žádosti o status usedlíka v Británii

Novinky, drk
Londýn

Do příští středy mají občané členských států Evropské unie (EU) možnost podat žádost do unijního systému osídlení o status usedlíka a nadále tak žít a pracovat ve Spojeném království. Týká se to také asi sto tisíců Čechů, kteří na Ostrovech žijí. Každý šestý evropský migrant čerpající v Británii dávky si zatím o status usedlíka nezažádal.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kdo prokáže, že v zemi žije nepřetržitě pět let a déle, získá status usazené osoby. Zůstat pak může libovolně dlouho a posléze požádat o britské občanství.

Lidé, kteří jsou v zemi méně než pět roků, přičemž prokážou svůj pobyt v Británii do konce letošního roku, získají předběžný status usazené osoby s možností pobytu na dalších pět let.

Občané se statusem usedlíka nebo předběžného usedlíka mají ve Spojeném království možnost pracovat, studovat, využívat služeb státního zdravotnictví a mají přístup k veřejným financím, tedy k sociální podpoře a důchodům.

Brexit: Desítky tisíc Čechů na ostrovech se ještě nezaregistrovaly

Zahraniční

Svou vlastní žádost musí pak mít děti. Nárok na status usedlíka nebo předběžný status mají ty děti, které jsou buď občany států EU, nebo mají alespoň jednoho rodiče, který jím je.

Britská vláda upozorňuje, že je potřeba žádost podat i jménem těch dětí, které se sice ve Spojeném království narodily, ale nemají britské občanství.

V Británii žije více migrantů z EU, než se odhadovalo

Zahraniční

Televize Sky News ve středu informovala, že každý šestý občan EU, který v současnosti v Británii čerpá sociální dávky a má na výše zmíněný status nárok, si žádost stále nepodal.

Ministryně vnitra Priti Patelová přitom několikrát zopakovala, že termín nehodlá posouvat.

Podrobné informace, jak v případě žádosti postupovat, lze dohledat na stránkách britské vlády, případně na stránkách českého ministerstva zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám