Hlavní obsah

Celá Evropa bojuje se sněhem

EVROPA

S přívaly sněhu zápolí Evropa od severu Itálie až po Skandinávii. Podobnou situaci jako v České republice zažívají ve čtvrtek na severu Rakouska, v Německu a na Slovensku.

Článek

Na západě Slovenska sněží, na východě prší. Náledí komplikuje jízdu na frekventované rychlostní silnici R1 mezi Šášovským Podhradím a Banskou Bystrici i na silnicích nižších tříd kolem Čadce, Zvolena a Brezna na středním Slovensku. Přesto jsou všechny slovenské silnice sjízdné. V západní části země, na severu středního Slovenska a ve vyšších polohách jsou pokryty sněhem od jednoho do 12 centimetrů, sníh je místy zledovatělý.

Zasněžené jsou horské silnice v oblastech Vernár, Donovaly, Čertovica Šturec, Havran, Homôlka, Huty, Jasná, Skýcov, Látky, Hriňová, Hnilec, Makov, Čertovica, Fačkov, Dobšiná a Branisko, kde by měli řidiči nasadit sněhové řetězy. První tři jmenované jsou uzavřeny pro nákladní auta s délkou větší než deset metrů.

Sníh zasypal Německo a Rakousko

Enormní sněhová nadílka a mrazivé počasí komplikují život na severu a východě Německa. V Berlíně byl kvůli sněhu a námraze částečně přerušen provoz na letišti. Nárazový vítr a tvořící se závěje paralyzovaly dopravu i na severu Německa, kde musely být některé neprůjezdné komunikace uzavřeny.

Se silnou vrstvou sněhu se potýkají také silničáři na podkrušnohorské dálnici A4 spojující Drážďany, Chemnitz a Eisenach. "Naši pracovníci jsou bez přestávky v terénu," potvrdila stoprocentní nasazení úklidové techniky Beate Bodnarová z technické správy v Saské Kamenici. Přestože ráno uvízla na ledovém podkladu a v čerstvém sněhu řada nákladních vozů, nehody byly jen ojedinělé a vyžádaly si pouze materiální škody.

Problémy v dopravě trvají i v Polsku, hlavně kolem Gdaňsku.

S obrovským množstvím sněhu bojují i na severu Rakouska. V některých okresech napadlo v noci na dnešek 20 centimetrů nového sněhu a spolu s předchozí nadílkou už sněhová vrstva dosahuje jednoho metru. Na silnicích se tvořila ledovka a především méně frekventované komunikace jsou na mnoha místech kvůli závějím průjezdné jen s obtížemi. 

Podle meteorologů by však mělo dojít na severu Rakouska k postupnému uklidnění situace. Další sněhové srážky naopak očekávají na jihu alpské republiky.

Dva mrtví ve Francii

Naproti tomu ve Francii se dopravní situace normalizuje, dopravu zejména v Bretani a na severu u hranic s Belgií ale komplikují nízké teploty. Ráno musel být na několik hodin dokonce přerušen provoz na letišti v Charleroi.

Vlna mrazů si vyžádala další oběť . V Le Mans umrzl dvaapadesátiletý nezaměstnaný v dřevěné boudě, kde nebyla voda ani elektřina. Podle policistů byl muž opilý. V úterý umrzl ve svém autě v Lyonu asi čtyřicetiletý muž.

Další den pod sněhem prožívá také celý sever Itálie, mrazivé teploty postihly i Toskánsko. Pod sněhem se mimořádně ocitla i Florencie, zatímco jižněji vydatně prší.

Už několikátý den vytrvale a hustě sněží také ve Švýcarsku, kde si řada dopravních nehod vyžádala také kolem 20 zranění.

V Británii nejezdily některé vlaky

Už třetí den svírá Británii zimní krunýř v podobě mrazivých teplot a především nebývale mohutné sněhové záplavy. Policie musela po prudké sněhové bouři uzavřít několik komunikací v Kentu a Sussexu. Neprůjezdné však byly i některé železniční tratě na jihu Anglie, kde leží až 30 centimetrů sněhu.Teploty v noci na čtvrtek klesly hluboko pod bod mrazu, v oblasti Northumberlandu zaznamenali mráz až minus 10,8 stupně.

"Ve východní části země raději ani nevyjíždějte, neošetřené vozovky namrzají, podmínky na silnicích budou velmi složité," radil britským motoristům meteorologický úřad s tím, že "od západu přichází další vlna špatného počasí, která ostrovy zasáhne v noci. Situaci komplikovala mlha.

Sníh pokryl Skandinávii

Přestože Dánsko leží pod vrstvou sněhu vysokou 15 centimetrů, ve čtvrtek nebyly hlášeny žádné vážné nehody, i když sto aut muselo být vytaženo poté, co jejich řidiči skončili mimo silnici v závějích sněhu. Silničáři varují před námrazou.

Sníh způsobuje problémy i na jihu Švédska. Kolony kamiónů z přístavů Trelleborg a Ystad doprovázejí policisté a sněhové pluhy. 

Náledí na vozovkách má ve Finsku na svědomí ke dvěma desítkám zraněných. Ve čtvrtek se má situace ještě víc zkomplikovat, protože podle meteorologů přijde velmi husté sněžení, které přetrvá až do pátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám