Hlavní obsah

Čech půjde v Austrálii za pašování plazů před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY/PRAHA

Před soud v australském Sydney půjde ve středu 25letý Čech, který čelí obvinění z nelegálního vývozu divoce žijících zvířat. Potvrdil to pracovník českého konzulátu v Sydney s tím, že muž je zatím ve vyšetřovací vazbě. Pokud bude usvědčen, hrozí mu pokuta až 110 000 australských dolarů, deset let vězení, nebo oba tresty najednou.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Český občan, který v Austrálii pobýval na turistické vízum a který si nepřeje zveřejnění bližších informací o své osobě, byl zadržen v pátek v Sydney poté, co celníci na letišti objevili zásilku 47 plazů připravenou pro přepravu do České republiky. Jde o již druhý podobný případ během necelého týdne.

Mezi pašovanými živočichy byli gekoni, ještěrky, scinkové a jeden had. Tři z gekonů patřili k ohroženým druhům. Plazi byli umístěni uvnitř počítačového hardwaru, který měl být letecky přepraven do ČR. Běžná rentgenová prohlídka je však odhalila.

Vyšetřování celníky přivedlo do jednoho domu ve městě, kde byli objeveni další plazi, rovněž zřejmě určení k nezákonnému vývozu. Australský tisk se krátce zmiňuje o tom, že v pondělí objevili celníci na letišti v západoaustralském Perthu zásilku 213 plazů a žab. Další podrobnosti však zpráva neobsahuje.

Související témata:

Výběr článků

Načítám