Hlavní obsah

Cancún: jednání WTO je v krizi

CNN, DPA, Alexandr Petržalka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANCÚN

Rituální sebevraždu spáchal jihokorejský demonstrant, když se antiglobalisté včera opět pokoušeli nabourat jednání Světové obchodní organizace (WTO) v mexickém letovisku Cancún. Delegáti 146 zemí se tam od středy pokoušejí najít kompromis, aby zabránili krachu jednání.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Hlavní sjezdovka Ski areálu Razula se tyčí nad údolím Léskové ve Velkých Karlovicích.

Článek

Na pět set demonstrantů překonalo dva ze sedmi dvouapůlmetrových zátarasů a dlažebními kostkami napadlo vojenské a policejní jednotky, bránící místo jednání.

Spor bohatých a chudých

"Jdeme tam, jdeme tam," volal do tlampače jihoafrický antiglobalista. Demonstranti však pronikli jen do blízkosti několika restaurací rychlého občerstvení a hotelů, než je zahnala střelba gumovými projektily a slzný plyn. Přesto asi třicet lidí přímo v konferenčním sále během slavnostního zahájení drželo transparenty, označující WTO za nedemokratickou a protirozvojovou organizaci.

"Realita mezinárodního obchodního systému bohužel nijak neodráží rétoriku," uvedl na zahájení jednání generální tajemník OSN Kofi Annan. "Místo otevřeného trhu je tu mnoho bariér," řekl v souvislosti s požadavky chudých zemí na odstranění subvencí v celkové hodnotě asi 300 miliard dolarů (8,8 biliónu Kč), kterými země s vyspělým zemědělstvím údajně poškozují šance chudých na světovém trhu.

K řešení tohoto problému se členové WTO zavázali přede dvěma lety v katarském Dohá, dosud však nedospěli k dohodě. Nyní v Cancúnu proto Indie, Čína, Brazílie, Kuba a dvě desítky dalších zemí vytvořily nátlakovou alianci.

Kompromis se hroutí

Některé z těchto zemí se v minulých dnech pokoušel telefonicky přimět k mírnosti prezident USA George W. Bush a včera v Cancúnu zástupci USA a Evropské unie již předložili kompromisní návrhy. "Neúspěch si nemůžeme dovolit," řekl úřadující šéf WTO Supachai Panitchpakdi. "To by byl velmi zničující impuls pro hospodářský vzestup a rána pracujícím na celém světě, zejména v chudých zemích."

Podle agentur se ale v kuloárech už hovoří o další ministerské schůzce, protože jak část delegátů, tak demonstranti v ulicích jsou rozhodnuti kompromis odmítnout.

Reklama

Související články

Francouzský radikál Bové do Mexika nesmí

Francouzská justice zakázala ekologickému aktivistovi Jose Bovému cestu do Mexika. V Cancúnu začíná summit WTO a již nyní jsou hlášeny protestní akce...

Výběr článků

Načítám