Hlavní obsah

Čad vyhazuje německého velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen 48 hodin na opuštění země má německý velvyslanec v Čadu Gordon Kricke, uvedla vláda této africké země ve svém prohlášení. Podle agentury Reuters rozhodnutí padlo kvůli Krickeho kritice odkladu voleb po převratu v roce 2021 a loňského rozsudku umožňujícího prezidentskou kandidaturu pro rok 2024 prozatímnímu vojenskému vůdci Mahamatu Idrissu Débymu.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Čadu. Ilustrační foto

Článek

„Toto rozhodnutí vlády je motivováno nezdvořilým přístupem a nerespektováním diplomatických zvyklostí,“ uvedlo v pátek na Twitteru čadské ministerstvo komunikace.

Německé ministerstvo zahraničí Krickeovo vyhoštění nekomentovalo, ale zdroj obeznámený s postojem ministerstva uvedl, že tento krok je „naprosto nepochopitelný“ a ministerstvo je v kontaktu s čadskými úřady, uvedla agentura Reuters.

V roce 2021 převzal v Čadu moc již zmíněný Mahamat Idriss Déby poté, co byl jeho otec a tehdejší prezident Idriss Déby zabit během konfliktu s povstalci, což ukončilo desítky let autoritářské vlády. Čadští vojenští vůdci poté slíbili vyhlášení voleb do 18 měsíců, loni ale byla tato lhůta prodloužena o dva roky na říjen 2024. To v zemi vyvolalo protesty, při kterých byly zabity desítky civilistů.

Znovuzvolený čadský prezident je po smrti

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám