Hlavní obsah

Bývalý venezuelský ministr vnitra byl propuštěn z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Soud ve Venezuele v sobotu po skoro pěti letech propustil z vězení bývalého ministra vnitra Miguela Rodrigueze Torrese a povolil mu odjet do Španělska. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jeho příbuzné.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Bývalý venezuelský ministr vnitra Miguel Rodríguez Torres

Článek

Penzionovaný armádní generál funkci ministra vnitra zastával v roce 2014, ale později mezi ním a autoritářským prezidentem Nicolásem Madurem došlo k roztržce. Zatčen byl v roce 2018 na základě obvinění, že byl zapojen do spiknutí „s cílem narušit jednotu“ ozbrojených sil. Jeho příbuzní uvedli, že na svobodu se dostal po čtyřech letech a deseti měsících ve vězení.

Rodriguez Torres v roce 2019 držel hladovku kvůli tomu, že byl vězněn na samotce. Předmětem zájmu se pak stal osud venezuelských vězňů v souvislosti s ním i se smrtí korvetního kapitána Rafaela Acosty, kterého zadržovala vojenská zpravodajská služba DGCIM a kterého podle jeho příbuzných mučila.

Sám Rodriguez Torres byl terčem kritiky kvůli zacházení s lidmi zadrženými během vlny opozičních protestů v roce 2014. Podle lidskoprávních organizací šlo o případy svévolného zadržování i bití.

Venezuelský prezident odvolal čtyři velitele. Skončil i šéf gardistů, kteří stříleli do demonstrantů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám