Hlavní obsah

Bushův spolupracovník je obviněn z finančních machinací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Republikánský kongresman Tom DeLay, který byl zvolen za stát Texas, je obviněn ze zločinného spolčení v souvislosti s finančními machinacemi. DeLay během předvolební kampaně získával peníze pro nynějšího prezidenta George W. Bushe. DeLay se ihned vzdal postu šéfa republikánů v Kongresu.

Článek

Vysoce postavený republikán měl podvodně získávat finance a manipulovat penězi ve volebních fondech. Pomáhali mu s tím dva jeho spolupracovníci. Jedním z nich byl  šéf komise, kterou DeLay založil, John Colyandr, druhým Jim Ellis, šéf jeho politického odboru.

Tom DeLay obvinění odmítl a sdělil, že jde o pomstu demokratického žalobce v Austinu Ronnieho Earla: "Jsem nevinný, pan Earle a jeho lidé to vědí a já to prokážu. Moje obrana v případu nebude technická nebo právní, ale kategorická a absolutní."

DeLay byl už dříve podezříván z toho, že při získávání peněz pro republikány přinejmenším překračuje etická pravidla.

Muž, kterému nyní hrozí až dva roky vězení, je jedním z nejvlivnějších zákonodárců v republikánské straně.  V Kongresu pracuje 21 let.

Republikáni dočasným vedoucím v Kongresu jmenovali Roye Blunta.

Demokratická menšina v Kongresu okamžitě napadl republikány, že jsou promořeni korupcí. Šéf demokratův Kongresu Howard dean zmínil i další případy. Vyšetřován je i šéf republikáků v Senátu Bill Frist a Karl Rove z Bílého domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám