Hlavní obsah

Bush uctil památku obětí útoku na Bali

CNN, ik, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BALI

Americký prezident George Bush se ve středu během návštěvy ostrova Bali sešel s indonéskou hlavou státu Megawati Sukarnoputriovou, které poděkoval za podporu v boji proti terorismu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Oblíbený soubor CO-BO-DRUMS ze ZUŠ J.Kociana vzbudil pozornost bezpočtu návštěvníků.

Článek

Podle stanice CNN Bush vyzdvihl Indonésii jako věrného partnera Spojených států v regionu. Neopomněl rovněž vyjádřit lítost nad smrtí 202 lidí, kteří zemřeli při loňském bombovém útoku na noční klub na Bali.

"Dnes se klaníme památce obětí a připomínáme si i utrpení pozůstalých. Zavazujeme se k tomu, že válku proti teroru vyhrajeme," uvedl Bush na tiskové konferenci. Místo tragédie z bezpečnostních důvodů nenavštívil.

USA prý respektují islám

Indonéské úřady přijaly na Bali mimořádná bezpečnostní opatření. V pohotovosti bylo na pět tisíc policistů, nad ostrovem létalo několik vrtulníků a na moři kotvilo sedm válečných lodí. V metropoli Jakartě se shromáždilo kolem 500 lidí, aby protestovali proti Bushově přítomnosti v zemi.

Bush doufal, že svou čtyřhodinovou návštěvou oslabí tradiční protiamerické nálady v zemi s největší muslimskou populací na světě. Bush se proto setkal i s muslimskými vůdci v zemi, s nimiž se shodl hovořil o nutnosti náboženské tolerance.

"Amerika respektuje islámskou víru," řekl Bush. Návštěva Bali byla součástí cesty po několika asijských zemích, v nichž Bush rovněž o bezpečnostních rizikách a boji proti terorismu. Z Bali odletěl šéf amerického státu do australské Canberry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám