Hlavní obsah

Bush sklidil bouři za příklon k Izraeli

Právo, Břetislav Tureček
WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush středečním vystoupením, kde vzal za svou prakticky veškerou argumentaci Izraele k utváření vztahů s Palestinci, vyvolal silnou vlnu kritiky. Někteří pozorovatelé dokonce hovoří o tom, že tak zcela podkopal smysl jakýchkoliv budoucích izraelsko-palestinských rozhovorů, neboť již dnes nalinkoval výsledek.

Foto: Miroslav Jelínek
Článek

Proti Bílému domu se ohradili především Palestinci. "Bush vyjádřil názor své vlády, což ale není názor OSN, jímž by se měla i americká vláda řídit," řekl ve čtvrtek Právu generální ředitel palestinského ministerstva zahraničí Madždí Chaldí.

"Například otázka uprchlíků má být řešena podle rezoluce OSN 194 a jednáním. Není možné vrátit čtyři milióny palestinských uprchlíků na pouhých 22 procent Palestiny z roku 1948. Naše delegace v minulosti Izraelcům navrhovala, aby uprchlíci měli možnost volby: buďto se vrátit do měst a vesnic v dnešním Izraeli, na palestinská území, zůstat tam kde jsou, a nebo odejít do třetí země," řekl palestinský diplomat.

Rozhořčený Kurája

Palestinský premiér Ahmad Kurája poznamenal, že "Bush si vzal právo činit ústupky jménem Palestinců". V telefonátu americkému ministru zahraničí Powellovi obvinil USA, že zaujali zcela protipalestinský postoj. Podle zdrojů izraelského listu Ha´arec dokonce Kurája ve světle Bushových slov zvažuje demisi.

Washingtonský zpravodaj BBC Jon Leyne podotkl, že Bush své pochopení pro jednostranné stažení z Gazy vyslovil silněji a nadšeněji, než se Izraelci vůbec odvažovali pomyslet. Přičítá to předvolební atmosféře v USA a snaze nepopudit silnou proizraelskou lobby a křesťanské fundamentalisty, ale i Bushovu vnímání Blízkého východu. "V prezidentově černobílém světě jsou Izraelci ti hodní chlapíci, zatímco Palestinci, nebo přinejmenším jejich vedení, ničemové."

Nejen podle Leyna tento vývoj staví do úplně nové pozice eventuální další mírové rozhovory. "V jaké ústupky by nyní mohl palestinský vyjednávač doufat za ustoupení od práva na návrat uprchlíků, když ví, že Washington už dnes teto princip odmítá?" komentuje BBC.

Radikálové na koni

Výsledek středečního summitu Bush - Šaron navíc dodal argumentační munici palestinským radikálům, pro bylo jednání se "sionistickou entitou" vlastizradou a poraženectvím už nyní.

"Bush vystřelil fatální kulku na mírový plán zvaný cestovní mapa a na všechny další plány, ať už se budou jmenovat jakkoli," řekl v Damašku agentuře Reuters politický šéf hnutí Hamás Chálid Mišal.

"Je to kritický bod, který si žádá společnou odpověď muslimů Arabů a Palestinců. Musejí otočit stránku politického řešení a připojit se k ozbrojenému boji."

Reklama

Související články

Bushova podpora Šarona nutí Palestince k boji

Americký prezident George Bush po středečním setkání s izraelským premiérem Arielem Šaronem podpořil jeho plán na jednostranné stažení z pásma Gazy a západního...

Výběr článků

Načítám