Hlavní obsah

Bush bude vypovídat před komisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Komise Kongresu USA vyšetřující okolnosti atentátů 11. září 2001 oficiálně požádá prezidenta George Bushe a jeho viceprezidenta Dicka Cheneyho, aby přišli svědčit. CNN v noci z pátku na sobotu oznámila že americký prezident George Bush bude před komisí vypovídat.

Foto: www.letnak.cz

O hudební a taneční vystoupení nebude v létě na Střeleckém ostrově nouze

Článek

CNN uvedla,  že se Bush nehodlá vyjádřit veřejně a možná jen v rozhovoru s oběma předsedy komise. Rovněž není jasné, zda bude vypovídat pod přísahou.

Vyšetřování má za úkol objasnit, zda americké zpravodajské služby před atentáty z 11. září 2001 předložily takové informace, na jejichž základě bylo možno útokům unesenými letouny předejít. Komisi tvoří vládní republikáni i opoziční demokraté.

"Postupujeme vzhůru řídící strukturou a nyní jsme zcela jasně připraveni vyslechnout vysoké vládní představitele," uvedl mluvčí komise Alvin Felzenberg. Upřesnil, že Bush s Cheneyem by mohli být vyzváni k zodpovězení otázek ohledně okolností atentátů již příští týden.

Komise, která se kromě jiného zabývá otázkou, zda bylo možné útokům pomocí unesených letounů předejít, je již delší dobu v kontaktu s Bílým domem, poznamenal mluvčí. Dodal, že vyšetřovatelé chtějí také hovořit s bývalým prezidentem Billem Clintonem a s jeho viceprezidentem Alem Gorem. Clinton a Gore už dali najevo, že jsou připraveni vypovídat.

Po atentátech, které si vyžádaly přes 3000 mrtvých, se objevila obvinění, že americké tajné služby měly informace, ze kterých se dala podobná hrozba předvídat, ale nevyužily jich. Zpravodajské služby USA jsou již terčem kritiky ohledně existence zbraní hromadného ničení v Iráku, které se dosud nenašly.

Reklama

Výběr článků

Načítám