Hlavní obsah

Britští voliči trestali labouristy za Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Především účast ve válce v Iráku zřejmě rozhodla o tom, že britská vládní Labouristická strana utrpěla ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a Walesu vážný neúspěch a skončí asi až na třetím místě. Připustil to nejen premiér Tony Blair, ale i další členové jeho kabinetu.

Foto: Libuše Miarková

Řidič Miroslav Kelnar pomáhá nevidomé Věře Koštělové nastoupit do radničního auta.

Článek

Podle médií byl volební "superčtvrtek" především protestním hlasováním. Labouristé po sečtení více než poloviny obvodů přišli o více než 300 míst na radnicích a v místních radách.

Nejhorší výsledek místních volbách od roku 1983 je připravil také o kontrolu nad sedmi radnicemi, které dosud ovládali. Je mezi nimi i Newcastle, který nebude řídit Labouristická strana poprvé za posledních 30 let.

Nejlépe si vedli konzervativci, kteří o více než 100 zastupitelů posílili a navíc uspěli ve městech vůbec poprvé od zdrcující porážky v roce 1997, kdy se de facto stali "stranou venkova".

Na druhé místo poskočili liberální demokraté. "Jsem v šoku. Máme za sebou zlou noc, a příčinou bude zřejmě irácká válka. Rozdělila rodiny, rozdělila Labouristickou stranu, rozdělila přátele," prohlásil ministr vnitra David Blunkett.

Upozornil však, že toryové nedosáhli kýženého průlomu a že volby mají sice poraženého, ale nemají vítěze. "Také postavení Tonyho Blaira v premiérském křesle není ohroženo," zdůrazňoval.

Labouristé oslabení své strany tušili již během kampaně a snažili se ještě před sčítáním hlasů bagatelizovat příčiny. Nespokojenost voličů s vládou je údajně uprostřed volebního období normální.

Jeden z průzkumů navíc odhalil, že kdyby se ve čtvrtek hlasovalo v parlamentních volbách, získala by Labouristická strana sice méně hlasů než konzervativci, ale byla by vzhledem k většinovému systému nadále nejsilnější stranou v parlamentu.

Britové se tradičně rozhodují v parlamentních volbách jinak než ve volbách místních.

Reklama

Výběr článků

Načítám