Hlavní obsah

Britský voják mučil irácké zajatce, dokazují fotografie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie zadržela vojáka, který údajně mučil irácké vězně zadržené během války v Iráku. Obvinění na Brita padlo poté, co policie obdržela podezřelé fotografie, které jeho nehumánní zacházení se zajatci dokumentují. V pátek to oznámilo britské ministerstvo obrany.

Foto: Lukáš Koranda

KoradoBand

Článek

Celý proces odstartoval sám obviněný, když si šel nechat vyvolat do obchodu své fotografie. Vyvolané snímky ale natolik vyděsily zaměstnance fotografického obchodu, že policistům předal "podezřelý" film. Byl na něm totiž hrůzný snímek ukazující irácké válečné zajatce svázané v síti visící na vidlicovém zvedáku.

Jiné snímky zase zobrazují vojáky při sexuálních aktech přímo před očima zadržených Iráčanů, upozorňuje britský list The Sun.

Britské armádě hrozí mezinárodní ostuda

Prokáže-li se pravdivost obvinění, bude to pro britskou armádu a vládu znamenat mezinárodní skandál a ostudu. Mučení válečných zajatců totiž odporuje ustaveným Ženevským konvencím.

"Pokud se ukáže, že tato obvinění jsou pravdivá, budeme otřeseni. Slušné zacházení s válečnými zajatci bereme velmi vážně," uvedla mluvčí ministerstva obrany. Odmítla však prozradit, kde byl voják zadržen. Podle informací The Sun sloužil voják v jižním Iráku a byl součástí pozemní jednotky známé pod názvem Pouštní krysy.

Policie zadržela vojáka podle The Sun doma, ve městě Tamworth. Je držen na utajovaném místě. O jeho identitě se mlčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám