Hlavní obsah

Britská policie zatkla ruského magnáta Berezovského

BBC, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie v pondělí ráno zatkla ruského magnáta Borise Berezovského, který patřil k okruhu blízkých spolupracovníků bývalého ruského prezidenta Borise Jelcina. Berezovskij byl zadržen na základě listopadové žádosti ruských úřadů a je viněn z podvodu.

Článek

V žádosti o vydání se uvádí, že Berezovskij podváděl administrativu Samarské oblasti, když byl ředitelem automobilové společnosti LogoVaz od ledna 1994 do prosince 1995. Po zatčení však byl podle internetového serveru utro.ru propuštěn na svobodu, když zaplatil kauci 100 tisíc liber.

Současně s Berezovským byl v pondělí zatčen také spolupracovník LogoVaz Julij Dubov.

Jeden z nejbohatších Rusů

Berezovskij je jedním z nejbohatších lidí Ruska. V době prezidentování Borise Jelcina patřil ke skupině byznysmenů, kteří byli označováni za oligarchy pro svůj značný politický vliv. Kromě automobilového průmyslu je znám i svým zapojením do ropného odvětví a do celého sektoru sdělovacích prostředků. Vlastnil například nakladatelství Kommersant vydávající významný deník i týdeníky a měl podíl v celostátní televizi ORT.

Berezovskij obvinění popírá

Do Londýna uprchl Berezovskij před pěti lety, když byl v Rusku obviněn z korupce. Minulý týden v interview s televizí BBC všechna obvinění vůči sobě popřel. Současně potvrdil, že založil politickou stranu pravého středu a měl v úmyslu se vrátit do Ruska, aby se zúčastnil parlamentních voleb letos v prosinci.

Velká Británie a Rusko mají formální smlouvu o vydávací proceduře, kterou dohodly teprve loni poté, co skončila platnost smlouvy uzavřené ještě v 19. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám