Hlavní obsah

Britská ekonomika podle vlády oživuje rychleji, než se předpokládalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská ekonomika se z útlumu způsobeného pandemií covidu-19 zotavuje rychleji, než se předpokládalo. Vyplývá to z nových prognóz, které ve středu představil britský ministr financí Rishi Sunak v pololetním projevu o vývoji státního rozpočtu. Zároveň slíbil zvyšování veřejných výdajů a snižování daní. Vláda je podle něj rovněž připravena chránit domácnosti před negativními dopady rostoucí inflace, napsala agentura Reuters.

Foto: Jessica Taylor, Reuters

Britský ministr financí Rishi Sunak

Článek

Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) nyní podle Sunaka předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v letošním roce zvýší o 6,5 procenta. V březnové prognóze přitom úřad počítal pouze se čtyřprocentním růstem. Ekonomická aktivita v Británii by se podle nové prognózy měla na přelomu roku vrátit na úroveň z období před příchodem pandemie, upozornil server BBC.

Počty nakažených prudce klesnou a půjde to i bez opatření, tvrdí britská předpověď

Koronavirus

Sunak rovněž uvedl, že za růstem inflace z velké části stojí problémy ve světové ekonomice. OBR předpověděl, že inflace v Británii se v příštím roce vyšplhá na téměř pět procent. Upozornil, že problémy v dodavatelských řetězcích v Británii prohloubily změny související s odchodem země z Evropské unie.

Inflace v EU se blíží ke čtyřem procentům

Ekonomika

„Chápu, že lidé mají obavy kvůli globální inflaci. Zde doma však mají vládu, která je připravena podniknout opatření,” uvedl Sunak.

V příštím roce očekává OBR zpomalení hospodářského růstu v Británii na šest procent. V březnovém výhledu předpovídal, že se HDP v roce 2022 zvýší o 7,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám