Hlavní obsah

Inflace v EU se blíží ke čtyřem procentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst cen v zemích Evropské unie, jehož tempo je nejvyšší za posledních deset let, v září opět zrychlil. Podle středeční závěrečné zprávy statistického úřadu Eurostat dosáhla míra inflace 3,6 procenta, což je o čtyři desetiny bodu více než v srpnu. O stejnou hodnotu se za měsíc vyšplhala inflace i v zemích platících eurem, kde činila 3,4 procenta.

Foto: Novinky

Spotřebitelská inflace v EU

Článek

Ke zrychlování inflace přispívají zejména prudce rostoucí ceny energií způsobené vysokou poptávkou a nedostatkem zásob.

Zdražování energií, jehož dopady na obyvatele se snaží zmírňovat vlády většiny členských zemí, v září zrychlilo na meziroční hodnotu 17,6 procenta ze srpnových 15,4 procenta. U dalších kategorií rostou ceny výrazně méně: u neenergetického průmyslového zboží o 2,1 procenta, u potravin, alkoholu a tabáku stejně jako v srpnu o dvě procenta. Služby zdražily o 1,7 procenta.

V porovnání se srpnem spotřebitelské ceny v září vzrostly ve 25 zemích Unie, beze změny zůstala míra inflace v Portugalsku a klesla v Belgii. Nejnižší inflaci měla Malta, kde činila 0,7 procenta. Následovalo Portugalsko (1,3 procenta) a Řecko (1,9 procenta). Nejrychleji naopak rostly ceny v pobaltských zemích Litvě a Estonsku, kde míra inflace dosáhla 6,4 procenta.

Ceny se utrhly ze řetězu, inflace v září už atakovala pět procent

Ekonomika

V České republice podle takzvaného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen činila 4 procenta, což byl oproti srpnu nárůst o devět desetin bodu. Bez této harmonizace, která se provádí, aby bylo jednotlivé státy možné porovnávat, spotřebitelské ceny v Česku rostly v srpnu meziročně o 4,9 procenta.

Inflace v září druhý měsíc v řadě výrazně překročila cíl Evropské centrální banky (ECB). Ta má v úmyslu růst cen v zájmu oživení ekonomiky udržovat na dvou procentech ročně.

Centrální banka zatím stále odhaduje, že za celý rok bude inflace v eurozóně činit 2,2 procenta, ačkoli prezidentka ECB Christine Lagardeová koncem září připustila, že může být i vyšší. Na příští rok počítá ECB s návratem inflace zpět pod dvouprocentní hranici i s postupným poklesem cen energií.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdraží potraviny, léky, vlaky i oblečení

Zdražit své zboží kvůli zvyšujícím se cenám energií a dalších vstupů se chystají v příštích měsících výrobci potravin či oděvů, s cenami půjdou nahoru ale...

Inflace na Slovensku je nejvyšší za 10 let

Meziroční míra inflace na Slovensku v září vystoupala na téměř desetileté maximum, dosáhla na 4,6 procenta. Ještě v srpnu byl meziroční růst 3,8 procenta....

Výběr článků

Načítám