Hlavní obsah

Britové plánují posílení jednotek v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/SYDNEY

Velká Británie jedná se Spojenými státy a dalšími koaličními partnery o vyslání jednotek od Iráku, které by nahradily stažený španělský kontingent. Posílily by koalici, která čelí rostoucímu odporu. Uvedlo to v pondělí britské ministerstvo obrany.

Foto: Tomáš Vítámvás

1. liga družstev ČR, billiard hockey, 28. března, Brno

Článek

Podle listu The Times mluvčí ministerstva obrany řekl, že úřad jedná s dalšími členy koalice o současných událostech z Iráku. Odmítl však potvrdil, že by do Iráku plánoval vyslal dalších 1500 až 2000 lidí.

V zemi už působí 7500 Britů a dalších 1100 je v zemích Perského zálivu. Ministerstvo obrany neupřesnilo, kde jsou dislokovány.

Britský premiér Tony Blair je pod tlakem Washingtonu, aby zaplnil prostor, který vzniká stažením 1300 španělských vojáků.

The Times referuje o "dramatickém nárustu vlivu Británie v Iráku". Zpráva uvádí, že další britské síly by mohly být rozmístěny severně od jejich současné základny v Basře. Zapojily by se tak do právě probíhajících operací, které vedou výhradně americké jednotky.

Očekává se podle něj, že Británie by také velela druhé mezinárodní divizi, sestavené z koaličních jednotek, která by byla na pomezí středního jižního Iráku. Té měli původně velet Španělé.

Austrálie zvažuje vyslání dalších vojáků

Australský premiér John Howard v pondělí nevyloučil možnost vyslání posil do Iráku poté, co se některé země koalice ze země stahují.

Howard, který v neděli na několik hodin navštívil Irák, ovšem uvedl, že Austrálie nemá kapacitu na vyslání velkého množství vojáků, mohla by však určitých oblastech zaplnit mezeru. "Mohlo by dojít k menšímu navýšení a nastat změny ve složení vojsk," sdělil Howard, přičemž potvrdil, že USA Austrálii o posílení vojsk nepožádaly.

Austrálie má nyní v Iráku 850 vojáků. V loňské válce nasadila do bojů 2000 mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám