Hlavní obsah

Británii teď vede boxer a karatista s českými kořeny

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řízení Velké Británie svěřil hospitalizovaný premiér Boris Johnson do rukou 46letého ministra zahraničí Dominika Raaba. Potomek československých Židů, kteří do země uprchli před nacisty, je známý jako loajální Johnsonův spojenec, odhodlaný zastánce brexitu i nadšený amatérský boxer a karatista.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britský ministr zahraničí Dominic Raab převzal dočasně řízení země.

Článek

Nejednou na sebe ale také upoutal pozornost svými kontroverzními výroky, což jeho kritici přičítají jeho nedostatečné emoční inteligenci.

České kořeny Raabovy rodiny vedou do Karlových Varů, odkud v roce 1938 kvůli židovskému původu emigroval jeho tehdy sedmiletý otec spolu s rodiči a strýcem.

Otec nynějšího ministra Peter Raab zemřel už v roce 1986, kdy bylo jeho potomkovi pouhých 12 let, napsal list Daily Mail.

I český původ přitom nynějšího faktického šéfa britské vlády v dětství formoval. Před dvěma lety v rozhovoru pro list The Sunday Times ministr Raab vzpomínal, jak jako malý chlapec „nad gulášem, knedlíky a štrúdlem“ doma vnímal smutek rodiny nad tím, jak Československo poznamenalo nejen řádění nacistů, ale i pozdější sovětský útlak.

Britský premiér Boris Johnson byl propuštěn domů

Koronavirus

Drtivá většina rodiny, která zůstala v Československu, podle něj holokaust nepřežila. „Otec o minulosti nikdy příliš nemluvil, babička ale často líčila, jak bolestné bylo opustit rodiče,“ řekl Raab ve videu, v němž kritizoval Labouristickou stranu za údajné tolerování antisemitismu.

Diplomacii řídí jen krátce

Stopy po Raabových příbuzných jsou dnes v tuzemsku už těžko dohledatelné. O rodině nemají žádné záznamy v Židovské obci v Karlových Varech ani v dalších institucích, jež se historií holokaustu zabývají.

Svou kariéru začal Dominic Raab, otec dvou synů a manžel brazilské manažerky Eriky Rayové, studiem práv v Oxfordu a Cambridgi. Působil ve společnosti Linklaters, ale také v neziskové organizaci Liberty.

USA a Británie varovaly před kyberútoky spojenými s covid-19

Bezpečnost

Do diplomatických služeb vstoupil v roce 2000, mimo jiné působil i v týmu, který se snažil dostat válečné zločince přes soudní tribunál v Haagu. Do vyšších pater politiky se vyšvihl v roce 2010, kdy ho zvolili poslancem.

Od 9. července 2018 do 15. listopadu 2018 zastával úřad ministra pro brexit. Loni neúspěšně kandidoval na post předsedy Konzervativní strany. Resortu zahraničí se ujal loni 24. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám