Hlavní obsah

Británie bude zatím dál bez eura

DPA, ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dlouho a netrpělivě očekávané rozhodnutí britské vlády o jednotné evropské měně předložil v pondělí Dolní sněmovně ministr financí Gordon Brown, jehož verdikt zní: "Ano, ale ještě ne." Rozhodnutí je podloženo téměř 2000 stranami ekonomického rozboru, který včera s několikahodinovým předstihem zveřejnilo ministerstvo financí.

Foto: Marek Velebný

zleva David Charvát a Radek Fridrich

Článek

Jak upozornila televize SkyNews, jeden exemplář zprávy vážil sedm kilogramů a obsahoval 1,3 miliónu slov, tedy více než bible.

"Jde o nejdůležitější ekonomické rozhodnutí v novodobých britských dějinách," řekl poslancům Brown, podle něhož by připojení k jednotné měně pro Británii bylo žádoucí, kdyby bylo splněno pět ekonomických kritérií. Z nich však lze za neproblematickou oblast považovat pouze vzájemný obchod, zatímco čtyři další testy splněny nebyly.

Vstup zatím není v britském zájmu

Zdůraznil zejména nedostatek hospodářské konvergence, nepružnost trhu práce a možné ohrožení pro hypotéky. "Z těchto důvodů vstup není jednoznačně a nezpochybnitelně v britském zájmu," uvedl ministr financí a oznámil plán postupného přibližování zemím kontinentální Evropy, aby se Británie mohla připojit ve vhodném okamžiku. Ministr Brown dnes vystoupí na společné tiskové konferenci s premiérem Tony Blairem, který je euru daleko více nakloněn.

V závěrech studií ministerstva financí se uvádí, že v případě připojení Británie k euru by se obchod s kontinentální Evropou zvýšil o pět až 50 procent. Bohatství země by se zvýšilo o pět až deset procent. Podle ministerstva je však britský hospodářský cyklus stále ještě napojen více na cyklus americký než na cyklus kontinentální Evropy.

Většina Britů proti euru

Země starého kontinentu, která doufaly, že britský vstup posílí pozice eura a že jednotná měna v době ekonomických potíží dostane vzpruhu připojením dynamické britské ekonomiky, tedy bude muset ještě počkat.

Britská labouristická vláda už před lety oznámila, že euro podporuje a že si přeje, aby se země stala členem evropské měnové unie. Bezpodmínečně proti naopak vystupuje vedení Konzervativní strany i plných 68 procent Britů, i když současně se většina obyvatel království domnívá, že se to jednou stejně stane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám