Hlavní obsah

Brexitová královna přišla o korunu rychle

Právo, rm

Bývaly časy, kdy v Británii Theresu Mayovou považovali za dobrou političku. Je velkou ironií osudu, že se o ní jako o potenciální premiérce začalo hovořit po projevu, v němž hájila setrvání své země v EU, připomněl deník The Times. Chaos, který propukl v britské politice po referendu a rezignaci Davida Camerona, však všechno změnil. A pro Theresu Mayovu i urychlil.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Theresa Mayová odchází od řečnického pultu poté, co oznámila, že opustí křeslo šéfky Konzervativní strany

Článek

Vůdcovský boj, médii přejmenovaný na „westminsterský masakr motorovou pilou“, ji 11. července 2016, jen 17 dní po referendu, vynesl do premiérského křesla.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Theresa Mayová na jednání konzervativců v roce 2007

Šéf opozice Jeremy Corbyn tou dobou řečnil na kampani za solidaritu s komunistickou Kubou. Zdálo se, že Mayovou čeká procházka růžovým sadem. Když jí Corbyn vmetl, co dělají konzervativci v Británii pro ženy, suše odvětila: „Děláme z nich premiérky.“ Sněmovna řvala smíchy a nadšením.

Foto: ČTK/AP

Theresa Mayová

Okouzlení netrvalo dlouho. I konzervativcům došlo, že premiérka není příliš dobrý rétor. Za svůj robotický styl dostala přezdívku „Maybot“. To opravdu zlé ji ale teprve čekalo.

Nejdříve odešel hlas. Pak hlasy

Začátkem všeho byl nešťastný nápad vypsat na jaře 2017 předčasné volby a upevnit si parlamentní většinu. Slíbila, že když ztratí pouhých šest hlasů, přenechá jednání o brexitu šéfovi opozice. Křesel ztratila dvanáct, a nádavkem i většinu. Na svůj slib ale zapomněla.

A pak se na podzim téhož roku konala stranická konference, na níž Mayová ztratila kvůli nachlazení hlas. Přímo uprostřed hlavního projevu a pouhých pět minut poté, co řekla, že bude „hlasem pro ty, kteří mlčí“. Dojem byl katastrofální.

Theresa Mayová oznámila rezignaci, poté odešla se slzami v očíchVideo: Novinky/Reuters

Toryům začalo docházet, že Mayová není ani výrazná osobnost, ani schopná vyjednavačka. Když v létě 2018 v premiérském sídle v Chequersu představila svou ideu brexitové dohody, rázem ztratila euro­skeptické radikály – od té chvíle ji měli za zrádkyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám