Hlavní obsah

Bouře ohrožují start raketoplánu Discovery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Středeční start raketoplánu Discovery z Mysu Canaveral ohrožují bouře a šance na úspěšný vzlet klesly v úterý večer z dosavadních sedmdesáti na šedesát procent. Oznámila to odbornice na startovní povětrnostní podmínky Kathy Wintersová. Aby se start uskutečnil, nesmí být žádná bouře v okolí 37 kilometrů.

Článek

"Povětrnostní předpověď je dnes poněkud pesimističtější," řekla Wintersová. "Existuje asi čtyřicetiprocentní možnost, že počasí start zmaří," dodala. Ještě v pondělí odhadovali odborníci startovní šance na 70 procent, přičemž největší vrásky jim způsobovaly dozvuky tropické bouře Dennis a tlaková níže nad oceánem.

Meteorologové upozorňují, že bouře jsou nejobvyklejší nad Floridou právě v červenci.

Technici NASA přesto pokračují v přípravách na start. Raketoplán Discovery byl včera lehce poškozen pádem plastové vrstvy, která se uvolnila z jednoho z průzorů v kabině. Vrstva z plastu a izolující pěny dopadla na jeden z manévrovacích motorů a poškodila jeho obložení, uvedla Stephanie Stilsonová, která odpovídá za přípravu raketoplánu.

Discovery by měl odstartovat dnes ve 21:51 SELČ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám