Hlavní obsah

Bosna si připomněla deset let od srebrenického masakru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

POTOČARI

Bosenské město Srebrenica si připomíná 10. výročí masakru muslimů. Vojáci tu v roce 1995 povraždili osm tisíc mužů a oběti naházeli do hromadných hrobů.

Článek

Na hřbitov v Potočari na předměstí Srebrenice dorazila v sobotu smuteční kolona vozů převážející ostatky 610 lidí. V tomto východobosenském městě budou oběti vraždění, označovaném za nejhorší masakr v Evropě od druhé světové války, pohřbeny v pondělí při pietním aktu u příležitosti 10. výročí události.

V Sarajevu, kudy kolona projížděla kolem poledne, lemovaly hlavní ulici tisíce lidí. Mezi nimi byl i muslimský člen bosenského předsednictva Sulejman Tihić. Nepřišli naopak dva další členové předsednictva zastupující srbskou a chorvatskou entitu.

Prvotní napjaté ticho, vítající smuteční kolonu u budovy bosenského předsednictva, rozřízl pláč a štkaní příbuzných obětí masakru.

"Na tomhle voze je můj syn," řekla se slzami v očích čtyřiašedesátiletá Sabra Mujičová. "Stále ale nevím, kde je můj mladší syn a kde manžel. Doufám, že jsou tady spolu."

Identifikována byla čtvrtina

Ve Srebrenici bosenskosrbští vojáci povraždili 11. července 1995, tedy nedlouho před koncem války (1992-95), na osm tisíc muslimských mužů a chlapců. Ti byli potom naházeni do společných hrobů, které se postupně odkrývají a ostatky obětí procházejí identifikací. Dosud bylo z 60 hrobů v okolí Srebrenice vyzdviženo na 5000 těl, identifikováno bylo díky testům DNA zatím 2079 z nich. Na hřbitově v Potočari, který je součástí památníku obětem masakru, bylo již pochováno více než 1300 těl.

Smuteční průvod s ostatky 610 obětí vyjel od střediska pro identifikaci obětí ve středobosenském městě Visoko poté, co se rodinní příslušníci naposledy rozloučili se svými blízkými.

"Trochu jsem se uklidnila, protože jsem se po deseti letech shledala se svými syny Hakijem a Hažiem," řekla sedmdesátiletá Hata Halilovičová, která se modlila u rakve svých blízkých.

Do Srebrenice se vydalo v pátek i několik stovek lidí, kteří přežili v červenci 1995 běsnění bosenskosrbských sil. Jejich 70 kilometrů dlouhý pochod kopíruje tehdejší cestu na svobodu, kdy prchali z obsazeného města. Ve Srebrenici se v pondělí připojí k 50 000 očekávaných hostů vzpomínkových akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám