Hlavní obsah

Bosna a Hercegovina usiluje o vydání Srba z Argentiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Bosensko-hercegovinský soud požádal v úterý o vydání Milana Lukiče (37). Jmenovaný bosenský Srb je stíhaný Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Byl zadržen v pondělí v Argentině na základě mezinárodního zatykače.

Článek

Lukič je nyní zadržován ve vězení v Buenos Aires. Bosna a Hercegovina nyní jedná s Argentinou o jeho vydání. Případ je velmi citlivý. Bosensko-srbská policie se jej vloni snažila zatknout u něj doma. Při policejní razii byl zabit Lukičův bratr Novica. Kauza rozpoutala rozsáhlou politickou diskusi.  

ICTY usiluje o vydání Lukiče od roku 2000. Tehdy jej obvinil ze zločinů proti lidskosti. Za válečné zločiny byl i v Srbsku odsouzen na dvacet let vězení, ale od konce 90. let minulého století je na útěku.

Mezi zločiny, z nichž ho ICTY viní, je i účast na zabití 150 muslimů v létě 1992. Velel jednotkám Bílí orlové. Podílel se na vraždách, mučení, loupení a žhářství.

Podle argentinské federální policie byl Lukič zadržen v rezidenční čtvrti na předměstí Buenos Aires.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám