Hlavní obsah

Zavražděný Chášukdží chtěl psát o saúdském chemickém útoku v Jemenu, tvrdí jeho přítel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavražděný saúdský novinář Džamál Chášukdží chtěl zveřejnit informace o tom, že Saúdská Arábie v Jemenu použila chemické zbraně. Velká Británie navíc věděla již tři týdny před Chášukdžího vraždou, že se Rijád chystal novináře unést. S odvoláním na tvrzení Chášukdžího blízkého přítele a zdroje v britských zpravodajských službách o tom informoval britský nedělník Sunday Express.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Džamál Chášukdží

Článek

„Setkal jsem se s ním týden před jeho smrtí. Byl nešťastný a měl obavy... Nakonec mi řekl, že získává důkazy o tom, že Saúdská Arábie použila chemické zbraně,” uvedl akademik a Chášukdžího blízký přítel, který nechtěl být jmenován.

V Íránu se v uplynulých měsících objevila nepodložená tvrzení o tom, že Saúdská Arábie použila nervově paralytickou látku sarin, je ale pravděpodobnější, že Chášukdží hovořil o fosforu. Bílý fosfor je legálně používán jako vizuální clona, v případě zasažení lidí ale může oběť popálit až na kost, připomněl Sunday Express.

Byl to islamista, člen Muslimského bratrstva a přátelil se s Usámou bin Ládinem.
Tom Wilson z Henry Jacskon Society

Islamista schvalující džihád

Na otázku, proč Londýn o události neinformoval svého partnera - Spojené státy, zdroj odpověděl, že se rozhodlo, že Británie udělala, co bylo v jejích silách. Podle analytiků ale existuje ještě jedno vysvětlení.

Foto: Mohammed Salem , Reuters

„Chášukdží pocházel zevnitř saúdského režimu, byl si blízký s bývalým šéfem tajných služeb. Byl to islamista, člen Muslimského bratrstva a přátelil se s Usámou bin Ládinem. Měl pochopení pro džihád v Afghánistánu,” uvedl Tom Wilson z britského think-tanku Henry Jackson Society, který se zabývá mimo jiné terorismem.

Oficiální výklad, že Chášukdží byl jen pokrokový novinář bojující za svobodu, je podle něj zjednodušený. „Možnost, že byl zavražděn pouze proto, že byl jako novinář kritický k režimu, není pravděpodobná. Pravda je mnohem komplikovanější,” řekl Wilson.

Na rozkaz královské rodiny

Chášukdží měl podle něj být v Saúdské Arábii podroben výslechu. Zároveň se ale pracovalo i s alternativou únosu. „Víme, že příkaz přišel z kruhu královské rodiny. Nemáme ale žádné informace o tom, že to nařídil korunní princ Muhammad bin Salmán,” pokračovaly zdroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové snímky ukazují novináře Chášakdžího, jak přichází na saúdskou ambasádu v IstanbuluVideo: Reuters

Britská tajná služba MI6 podle zdrojů své saúdskoarabské protějšky varovala a požádala je, aby se plánovaná mise zrušila. Požadavek byl ale ignorován.

„1. října jsme zjistili, že se skupina, ve které byli mimo jiné členové saúdskoarabské zpravodajské služby (GID), přesunula do Istanbulu. Jejich plán nám byl celkem jasný... Prostřednictvím kanálů jsme je varovali, že to není dobrý nápad. Následující události ukazují, že naše varování bylo ignorováno," uvedly zdroje.

Reklama

Související články

Česko stáhne z Rijádu diplomata

Česko v reakci na vraždu novináře Džamála Chášukdžího stáhne ze své ambasády v Rijádu jednoho diplomata. Případné další formy sankcí bude Praha koordinovat...

Výběr článků

Načítám