Hlavní obsah

Výrobce zmrzliny Ben & Jerry's nechce prodávat na okupovaném území Palestiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce zmrzliny Ben & Jerry's oznámil, že chce ukončit prodej svých výrobků na palestinských územích okupovaných Izraelem. Podle firmy by další prodej zmrzlin na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě „byl v rozporu s jejími hodnotami“. Izraelské ministerstvo zahraničí krok společnosti odsoudilo jako nemorální a diskriminační, informovala agentura AP.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Pohled z Východního Jeruzaléma na mešitu Al-Aksá a Skalní dóm na Chrámové hoře

Článek

Společnost Ben & Jerry's ve svém prohlášení uvedla, že o ukončení prodeje na okupovaných a anektovaných palestinských územích rozhodla na základě obav, které vyjadřovali její příznivci a partneři. Žádné další podrobnosti nezveřejnila. Ukončení prodeje chce dosáhnout tím, že nechá propadnout současné licenční smlouvy, v Izraeli ale mají být její výrobky dostupné dál.

Palestinci odmítli vakcíny poskytnuté Izraelem

Blízký a Střední východ

Podle agentury AP je krok Ben & Jerry's v prostředí známých firem jednou z nejhlasitějších a nejsilněji formulovaných výtek vůči izraelské politice osidlování okupovaných palestinských území. Izrael se proti tomuto postupu okamžitě ohradil a premiér Naftali Bennett ho označil za „morálně nesprávný“.

Izrael bombardoval Pásmo Gazy, odkud byly vypuštěny zápalné balony

Blízký a Střední východ

„To rozhodnutí je nemorální a diskriminační, protože vyčleňuje Izrael, poškozuje Izraelce i Palestince a povzbuzuje extremistické skupiny, které používají zastrašovací taktiku,“ uvedlo v prohlášení izraelské ministerstvo zahraničí.

Izrael obsadil východní Jeruzalém a Západní břeh Jordánu v šestidenní válce v roce 1967. Na Západním břehu Jordánu žije na 450 tisíc židovských osadníků ve více než 120 osadách a přes 2,8 milionu Palestinců. Osady jsou z pohledu mezinárodního práva označovány za nelegální.

Reklama

Výběr článků

Načítám