Hlavní obsah

Vraždu libanonského expremiéra spáchal Izrael, tvrdí šéf Hizballáhu

– Bejrút
Novinky, rei

Vůdce libanonského radikálního hnutí Hizballáh Hassan Nasralláh v pondělí obvinil Izrael ze zosnování vraždy bývalého libanonského premiéra Rafika Harírího v roce 2005. Vyšetřovatelé OSN mají naopak z atentátu obvinit členy Hizballáhu.

Článek

„Viním z tohoto atentátu izraelského nepřítele,“ řekl během videokonference, kterou vedl z neznámého místa, Nasralláh. Doplnil, že Izrael má prostředky k tomu, aby podobný útok provedl. „Mají zkušenosti s údery proti palestinským a libanonským představitelům doma i v zahraničí,“ podotkl s tím, že Jeruzalém má na libanonském území množství špiónů. Cílem Izraelců údajně bylo rozštěpení Hizballáhu.

Podle Nasralláha je z leteckých záznamů patrné, že Izraelci ze vzduchu sledovali Harírího pohyb. Několik záběrů ukázal s tím, že nemůže jít o shodu okolností. Na dotaz, proč se záznamy přišel až teď, odpověděl, že dříve Hizballáh z atentátu nikdo nevinil.

Harírí byl zavražděn v únoru 2005, když v blízkosti jeho kolony v Bejrútu explodovala bomba. Událost vyšetřuje komise pod záštitou OSN. Minulý měsíc Harírího syn a současný premiér Saad Harírí Nasralláhovi řekl, že vyšetřovatelé obviní z vraždy členy Hizballáhu, nikoliv ale hnutí. Nasralláh takový závěr odmítl.

Smrt Harírího vyvolala v Libanonu tzv. cedrovou revoluci a stažení syrských jednotek ze země. Z atentátu byla v minulosti viněna i Sýrie. Damašek to popřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám