Hlavní obsah

Velitele povstalců v Sýrii zabili konkurenční islamisté

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Boje v Sýrii eskalují i uvnitř povstaleckého tábora. Přední představitel povstalecké Syrské svobodné armády zemřel rukou konkurenční frakce rebelů, radikálních islamistů napojených na organizaci al-Kajdá. Kamala Hamámího, člena Vrchní vojenské rady svobodné armády, zabili poté, co si ho pozvali ke konzultacím ohledně dalších bojových plánů.

Foto: Khalil Ashawi , Reuters

Bojovníci Syrské svobodné armády ve městě Dajr az-Zaur

Článek

Hamámí podle mluvčího rady dostal pozvání k jednání se zástupci Islámského státu v Iráku a Levantě. Mluvčímu rady pak představitelé organizace volali, že Hamámího zabili. „Islámský stát mi volal a řekli mi, že zabijí celou Vrchní vojenskou radu,“ uvedl mluvčí pro agenturu Reuters.

Podle BBC jsou podobné střety mezi povstaleckými frakcemi časté. Vidět to je zejména v sousedním Libanonu, kam se také konflikt přelil. Také z toho důvodu se americký Kongres zdráhá povolit prezidentu Baracku Obamovi zbrojní dodávky pro syrské rebely, jelikož se obává, že by zbraně mohly padnout do rukou nepovolaných.

Svobodná syrská armáda byla zformována předloni armádními dezertéry v Turecku. Má údajně zhruba 40 000 mužů. Její zástupci tvrdí, že bez důmyslnějších zbraní síly prezidenta Bašára Asada neporazí, a žádají Západ o pomoc.

Islámský stát v Iráku a Levantě je jedna z hlavních frakcí v Sýrii napojených na islamisty z al-Kajdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám