Hlavní obsah

V Jeruzalémě zastřelili neozbrojeného Palestince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelští policisté u Starého města v Jeruzalémě zastřelili v sobotu neozbrojeného Palestince. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mluvčího policie, podle něhož strážci zákona muže podezřívali, že má zbraň.

Foto: Reuters

Izraelští policisté střežící jeruzalémské Staré město

Článek

Policie uvedla, že Palestinec nesl „podezřelý předmět, který vypadal jako pistole”, a po výzvě, aby se zastavil, se dal na útěk. Policisté ho pronásledovali a začali střílet. Mluvčí Micky Rosenfeld později připustil, že žádná zbraň u muže nalezena nebyla.

Podle příbuzného oběti se jednalo o 32letého mentálně postiženého muže. Byl na cestě do nedaleké školy určené pro osoby vyžadující zvláštní péči.

Incident se odehrál den poté, co izraelští vojáci na okupovaném Západním břehu Jordánu zastřelili Palestince, který se podle nich snažil do jejich skupiny najet autem. Při obou incidentech nebyl zraněn žádný Izraelec.

V poslední době v oblasti roste napětí, protože Izrael pokračuje v realizaci plánu  anektovat velkou část Západního břehu Jorádnu. Postupuje tak v souladu s plánem amerického prezidenta Donalda Trumpa pro Blízký východ, který Palestinci odmítli jako silně proizraelský.

Izrael je nádor, který bude odstraněn, prohlásil ajatolláh Chameneí

Blízký a Střední východ

Palestinská samospráva kvůli tomu minulý týden oznámila, že se již necítí být vázána dohodami s Izraelem a Spojenými státy a že přerušuje veškeré vazby, včetně dlouhodobé bezpečnostní koordinace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám