Hlavní obsah

V Izraeli znovu eskaluje násilí

Jeruzalém

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy v noci na dnešek vypálili na izraelské území nejméně 30 raket a izraelská armáda pak zasáhla proti cílům islamistického hnutí Hamás. Informovala o tom agentura AP, podle které šlo nejvážnější přeshraniční střety za posledních několik měsíců. Večer pak raketová palba pokračovala stejně jako nepokoje v Jeruzalémě a na palestinském Západním břehu Jordánu.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Rakety vypálené z Pásma Gazy (archivní foto)

Článek

Noční raketové útoky byly nejspíš reakcí na situaci v Jeruzalémě, kde se při potyčkách mezi členy židovské pravicové skupiny a Palestinci zranilo v pátek přes 100 lidí. V souvislosti s nepokoji v Jeruzalémě varovalo hnutí Hamás Izrael, aby „nepokoušelo jeho trpělivost".

Z Pásma Gazy, které hnutí Hamás ovládá, dnes v noci na území jižního Izraele dopadly tři desítky raket. Některé z nich zničil izraelský systém protivzdušné obrany, podle dosavadních informací nebyl nikdo zraněn.

Izraelci po roce odhodili roušky

Koronavirus

Hamás se k odpovědnosti za raketové útoky nepřihlásil, některé rakety odpálili členové menší skupiny spřízněné s Lidovou frontou pro osvobození Palestiny (PFLP), uvedla AP. Izraelská armáda pak využila tanky a letectvo k protiútoku na neupřesněné cíle Hamásu.

Večer byla z Pásma Gazy vpálena další raketa a armáda oznámila, že ji sestřelila protivzdušná obrana. Varovné sirény se rozezněly jihoizraelským městem Sderot a o hodinu a půl později také v kibucu Nirim u hranice Pásma Gazy.

Premiér Benjamin Netanjahu kvůli nočním raketám svolal bezpečnostní kabinet a po jednání vyzval ke klidu na obou stranách.

Mezinárodní trestní soud může stíhat válečné zločiny v Palestině, Izraeli se to nelíbí

Blízký a Střední východ

U Damašské brány v Jeruzalémě večer znovu vypukly srážky Palestinců a policie. Palestinci mají ve zvyku se o postním měsíci ramadánu na tomto místě po večerní modlitbě scházet, ale Izrael to letos nepovolil. K napětí ve čtvrtek přispěli židovští extremisté, kteří uspořádali v blízkosti Damašské brány pochod a akce skončila střetem s Araby.

Na Západním břehu Jordánu se večer vydali Palestinci na znamení solidarity s těmi v Jeruzalémě ke kontrolním stanovištím. Podle palestinských médií u jednoho házeli na izraelské hlídky kamení a zapálili odpadkové koše. Protesty se konaly rovněž u Nábulusu a Hebronu. Lidé se dali do pohybu i v Pásmu Gazy a palestinská média to popisují jako "spontánní pochod" na podporu lidí z Jeruzaléma.

Reklama

Výběr článků

Načítám