Hlavní obsah

V Iráku údajně zabili teroristu Umara Bagdádího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americké a irácké síly podle agentury Reuters zabily vůdce sunnitského Islámského státu v Iráku abú Umara Bagdádího, který je napojen na teroristickou síť al-Kajdá. Oznámil to ve čtvrtek náměstek iráckého ministra vnitra. Mluvčí americké armády zprávu odmítl komentovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Islámský stát v Iráku se nachází ve středu a západu země.

Článek

Irácké ministerstvo vnitra uvedlo, že padl v bitvě severně od Bagdádu, ale neoznámilo, kdy a kde. Jeho tělo se dostalo do rukou úřadů.

Mluvčí americké armády podplukovník Christopher Garver tuto zprávu odmítl komentovat, ale sdělil, že se ve čtvrtek uskuteční tisková konference, na níž koalice oznámí úspěch v boji proti al-Kajdě.

Úspěch chce koalice oznámit v den, kdy byla v egyptském Šarm aš-Šajchu zahájena konference o Iráku, která se soustředí právě na bezpečnost a hospodářskou obnovu. Zahájila ji výzva iráckého premiéra Núrího Málikího, aby svět podpořil boj Iráku proti terorismu a odpustil mu dluhy.

Egypt navrhuje, aby se irácká vláda dohodla se vzbouřenci na tříměsíčním příměří, což Irák odmítá. Írán zase vyzval k odchodu všech zahraničních sil z Iráku.

Smrt Masrího zůstává nepotvrzena

Podle Garvera nebude na tiskové konferenci potvrzena smrt jiného vysokého představitele al-Kajdy v Iráku abú Ajjúba Masrího, který měl tento týden zahynout při střetech mezi teroristickou sítí a sunnitskými kmeny.

Masrí známý také jako abú Hamza Mudžahír, který se narodil v Egyptě, byl údajně zabit v úterý, kdy na něj byl spáchán atentát. [celá zpráva]

Ministerstvo vnitra o jeho smrti dostalo prý věrohodné informace, ale Američané je nepotvrdili. Chtěli ještě provést analýzu DNA těla oběti, jenomže to nemají Iráčani k dispozici.

Reklama

Související články

Šéf al-Kajdy v Iráku Masrí údajně zahynul

Vůdce irácké odnože mezinárodní teroristické organizace Al-Káida Ajjúb Masrí údajně v úterý zahynul při bojích mezi iráckými povstalci severně od Bagdádu....

Výběr článků

Načítám