Hlavní obsah

USA zařadily Húsíe znovu mezi teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA zařadily jemenské povstalce Húsíe na seznam globálních teroristických skupin (SDGT) kvůli jejich útokům na lodní dopravu v Rudém moři, oznámil Bílý dům. V praxi to povede ke zmrazení majetku, z nějž jsou aktivity Húsíů financovány. Opatření nabude účinnosti v polovině února.

Foto: Profimedia.cz

Jemenští Húsíové, archivní foto

Článek

Sankce se nebudou vztahovat na potraviny, léky, pohonné hmoty a další humanitární pomoc určenou jemenskému lidu. Podle Bílého domu tento krok významně pomůže odstřihnout Íránem podporovanou šíitskou skupinu od financování a přístupu na finanční trhy.

„Pokud Húsíové přestanou útočit, můžeme zvážit jejich vyřazení ze seznamu,“ citovala televize CNBS vysokého amerického představitele, který označil aktivity Húsíů v Rudém moři „za učebnicovou definici terorismu“.

Americká diplomacie vyškrtla jemenské povstalce ze seznamu zahraničních teroristických organizací (FTO) v únoru 2021, pouhý měsíc poté, co se tam objevili na popud předchozí americké administrativy Donalda Trumpa, poznamenala CNBS. Washington tak učinil na naléhání OSN a některých humanitárních organizací poukazujících na to, že se Jemen rychle propadá do zničujícího hladomoru.

Tentokrát USA sáhly po označení SDGT, které s sebou nese méně restrikcí než v případě FTO, právě s ohledem na vedlejší dopady na jemenské civilisty, uvedl citovaný americký úředník.

Spojené státy a Velká Británie také v reakci na opakované útoky jemenských povstalců na lodě plující po obchodních trasách v Rudém moři podnikly vojenské údery na pozice Húsíů.

USA opět udeřily v Jemenu, cílem byly protilodní střely Húsíů

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám