Hlavní obsah

Turečtí experti zkoumají scvrklé hlavy, které zabavili pašerákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi čtyřmi stovkami historických artefaktů, které se podařilo zabavit pašerákům v Turecku, se našly i čtyři děsivě vyhlížející scvrklé hlavy, které mohou být i několik století staré, uvedla agentura Reuters. Předány byly do archeologického muzea v Izmiru (Smyrna), kde budou experti zkoumat jejich přesné stáří a původ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Turecku zkoumají scvrklé hlavy příslušníků jihoamerického kmene, které zabavili pašerákůmVideo: Reuters

 
Článek

Celkem 400 historických artefaktů včetně obrazů či tkaných koberců zabavil turecký protipašerácký tým minulý týden. Pocházet mají z celého světa a z různých časových období, uvedla agentura Reuters.

Čtyři scvrklé hlavy, které byly taktéž součástí úlovku, pravděpodobně patří k jihoamerickému kmeni Chívaro, jehož lidé dodnes obývají oblasti Peru a Ekvádoru a kteří „prosluli” právě výrobou scvrklých hlav z vypreparované kůže zabitých nepřátel.

V Turecku odkryli pozůstatky jedné z nejstarších univerzit

Věda a školy

Se zkoumáním začali experti z tureckého archeologického muzea v Izmiru tento týden. Práce by měly pokračovat přibližně rok, poté budou schopni určit přesné stáří, původ i tvůrce záhadných hlav.

Reklama

Výběr článků

Načítám