Hlavní obsah

Syrská opozice pohrozila bojkotem jednání kvůli Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút/New York

Syrská politická opozice v pondělí pohrozila, že zruší přislíbenou účast na nadcházející mezinárodní mírové konferenci k Sýrii, pokud šéf OSN Pan Ki-mun nezruší své pozvání Íránu, hlavnímu spojenci syrského režimu. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Reuters

V Sýrii se válčí už téměř tři roky.

Článek

Pan Ki-mun oznámil v neděli, že pozval i Írán, který vzápětí potvrdil, že vyšle delegaci na konferenci, která začne ve středu ve Švýcarsku.

Možnou účast Teheránu provázela složitá zahraniční vyjednávání.

Šéf OSN podle Reuters při nedělním oznámení o zaslání svého pozvání Íránu také podle AFP řekl, že Teherán mu slíbil hrát "pozitivní a konstruktivní roli" při své účasti na konferenci ve švýcarském Montreux. Ujistil podle Reuters, že Írán hodlá respektovat závěry předloňské konference k Sýrii, jak si přály Spojené státy a některé další země.

Hlavní syrská opozice, která se k účasti nechávala dlouho přemlouvat, ale účast Íránu odmítá. "Syrská (opoziční) koalice oznamuje, že zruší svou účast na nové konferenci, pokud Pan Ki-mun nezruší pozvání Íránu," citovala agentura Reuters mluvčího opoziční koalice.

Složité přípravy

Možnou účast Teheránu, spojence Damašku, provázela složitá zahraniční vyjednávání. Spojené státy podmiňovaly účast íránských zástupců tím, že podpoří závěr předloňské první konference v Ženevě, kde se mluví o vzniku přechodného kabinetu. Tento závěr podle Washingtonu jasně znamená, že současný syrský prezident Bašár Asad už zemi nebude vládnout a odstoupí. Írán a Rusko ale tuto interpretaci vždy odmítaly.

Spojené státy po nedělním oznámení šéfa OSN podle Reuters prohlásily, že pozvání Íránu na konferenci se bude muset odvolat, pokud Teherán nevyjádří "jasně a veřejně" podporu dohodě účastníků konference v roce 2012, kterou bylo vytvoření přechodné syrské vlády.

Američané nedávno připustili, že Írán by mohl hrát v mírových vyjednáváních určitou roli, musí se ale podle nich aktivněji zapojit a přimět Damašek k tomu, aby zastavil bombardování civilistů a umožnil otevřít humanitární koridory. Teherán ihned něco podobného vyloučil s tím, že nepřijme žádnou roli, která "nebude respektovat jeho důstojnost".

Po čtvrteční schůzce se svým ruským protějškem řekl íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, že Írán se chce zúčastnit mírové konference o Sýrii, ale nesmí být pro jeho účast na jednáních kladeny žádné podmínky.

V Sýrii se bojuje téměř tři roky. O život přišlo přes 130 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám